2013. július 19.

A Magyar Narancs és a mélyvilág


Nyár van, uborkaszezon, nem történik semmi. Mi is csak farmolunk, ikszpére megyünk, ezért Tóta W. után most ráfikázunk a balliberális kultúrfölény másik velünk élő szobrára, Sárgabajszú Kálmány Gyurira, a nem olvasom-nem érdekel, de írok róla- féle minőségi publicisztika feltalálójára, a magyar ugar felettérzett dragon keserűségét Magyar Narancsba fojtó himihumi értelmiségire. Stílusparódia következik.



Magyar Narancs a kulturálatlanagresszív és gondolkodás-ellenes mai magyar valóság része. Nem kell tehát csodálkozni.

Egy kedves ismerősöm mulatságos és szomorú életképet közölt a Facebookon baloldali pártelnökökről szólt, akik folyton veszekszenek, és közben árad tőlük a nagyon ócska zene, mindig ugyanaz a pár szám. A szocibbik lompos, elhanyagolt, egész nap otthon iszik; az európéer meg nyiszlett, affektáló, rosszul fizetett bölcsész. Egyetlen tevékenységük (szórakozásuk?), hogy marják egymást, és közben üvölt mindig ugyanaz a pár alternatív fos – melegszerelemről, Afrikáról, szexről, drogról meg ilyesmikről.

Rettenetes, elkeserítő és vicces.

Az elmúlt évtizedekben sok nagyszerű magyar író tárta fel ezt a mélyvilágot – nem, a „feltárta” nem is jó szó, inkább azt mondanám: fel-felvillantották, kisebb-nagyobb ízelítőt adtak a reménytelenség, kulturálatlanság, sivárság, szomorúság magyar valóságából. Elég Csurka Istvánra, Döbrentei Kornélra, Pozsonyi Ádámra gondolni, meg még számtalan nagyszerű íróra, novellistára, akik a Magyar Naplóban és egyéb fórumokon publikálnak. Valamennyi más, és mégis valamennyi olyan ismerős: kietlen, elkeserítő világ, amelyen azért jót nevetünk is olykor – rossz lelkiismerettel, és talán inkább a ráismerés öröme miatt. A legtöbbször a szegény emberekkel, az anyagi javaktól megfosztottakkal, a műveltség és az előremenetel esélyét is elveszítettekkel fonódnak össze ezek a képek: kavarog bennünk a szánalom és a düh, a kétségbeesés és a megvetés, az idegenkedés és a félelem.

Tudatosítsuk, hogy hasonló érzések kerítenek hatalmukba akkor is, amikor ilyesfajta kép jön velünk szembe az interneten:



Nemcsak az a baj, hogy a „liberális” „baloldal” médiájának „zászlóshajója” előáll ezzel az ízléstelen idiotikus képpel– kell a kattintás és aztán a nyomtatott szám utáni bevétel. (Két vélemény a sajtókampányról itt meg itt.) - Béla, hogy lejárja a reggeli fingatós vegan-fasírtot meg a licsiturmixot, sortot ránt, és elballag a kioszkba, mit írnak ezekről a nácikról, megint valami demokráciás ügy, ezek akarják korlátozni a normális emberek szabadságát, vazze? A Magyar Narancs megírja az igazságot, jóravaló liberális gyerekek, a tököm tele van a fasisztáskodással, még ebéd előtt pár gé cucc, közben átfutom, ha még agyamnál vagyok – Hanem az a baj, hogy ugyanaz a képlet, mint a homáros, tini pop-rock aláfestésével civakodó baloldali pártelnökök esetében: mélységes kulturálatlanság, kilátástalan butaság, a gyűlölködés mint a szórakozás netovábbja.

Hogy csak a megalázottak és megszomorítottak világa volna ez? Á, dehogy. A középosztály, amely (még) megengedheti magának, hogy egy hetilapot (olykor) megvegyen, vagy van internet-kapcsolata, betol egy (talán valamivel jobb) zenét a megfelelő lejátszóba, és őrjöng egy jót azon, amit a képébe tolnak. Semmit nem ért abból, ami körülötte és vele történik, a felszabadult nácizás (fasisztázás, trappolóbakancsozás, orbánozás, bármi) karbantartja a lelki háztartást, ennyi elég is. Elfelejtjük az élet értelmetlenségét, az üres napokat és estéket, a művelődés, a tudás és a szépség esélytelenségét, az emberi kapcsolatok hiányát.

Van ok az elkeseredésre!

Na hogy tetszik Kálmán C. György? Nekem nagyon…

x

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger