2013. július 15.

Charles Gati: a magyarok lusták


Azért jó vastag bőr feszül Gati professzor pofáján! Bajnai Gordon barátja és támogatója átlagban havonta mondja meg a tutit Magyarországról és az Orbán-kormányról. Habár az állandóan visszatérő érvelése szerint ő bizony nem a magyarokat szidja, hanem a szerinte diktátorrá váló Orbánt. Sőt, voltaképp a magyar nemzetet szeretné megvédeni Orbántól és csatlósaitól. (Akár Rui Tavares az unióból, úgy Charles Gati Amerikából.) A Johns Hopkins egyetem professzora azonban ahogy öregszik, úgy egyre kevésbé figyel oda a szavaira, hisz legutóbbi, rólunk szóló interjújában is elszólta magát. Azt találta ugyanis mondani, hogy a magyarok lusták és nem szeretik a kemény munkát.

„And above all, I think, it is against the imperative of working hard that capitalism imposes on you. So there’s an element of laziness, an element of nostalgia for the welfare state...” - nyilatkozta Charles Gati John Feffernek, aki a magyarokat lejárató amerikai blogján füstölög hosszasan az interjú apropóján. Gati szerint a „lustaság” és a Kádárizmus „jóléti állama” iránt táplált „nosztalgia” az, ami miatt Orbán képes az emberek támogatását megnyerni, miközben „lebontja a demokráciát”. Amely egyébként a kapitalizmusra épül, ahol „keményen kell dolgozni”, de erre a magyarok, a lustaságuk miatt nem képesek.

Gati egyébként annak a Johns Hopkins Egyetemnek a professzora, ahol 2011-ben Bajnai Gordon is előadásokat tartott, mielőtt hazajött ellenzéki összefogást szervezni Orbán ellen. Annak az embernek a szellemi és baráti támogatásával, aki szerint a magyar ember lusta. Madarat tolláról, Bajnait barátjáról...

Az interjú jó alapot ad készítőjének is, a magyar gyűlölő John Feffernek (aki az Orbán-kormány megalakulása óta szapulja elemezi a „magyar helyzetet” a Huffington Post oldalain) hogy ismét elgondolkodjon Orbán politikusi sikereiről. Feffer írása és Gati interjúja szerint Orbán úgy viselkedik, „mint Horthy Miklós, aki fehér lovon bevonul és leépíti a demokráciát”. Gati és Feffer ugyanakkor nagy egyetértésben arról is beszél, hogy Orbán sikere abban keresendő, hogy a magyarok, a szocializmusban megszokták azt, hogy nem kell dolgozniuk, illetve létezik egy nosztalgia a kádárizmus iránt. Összefoglalva tehát: Orbán sikerének az a titka, hogy a magyarok lusták, szeretik a kádárizmus jóléti államát, amit a Horthy szerepeben tetszelgő Orbán épít újjá. Értik, ugye?!

Charles Gati azonban nem hülye. Inkább aljas. Igen jól tudja, hogy milyen toposzokkal lehet gyengíteni Orbán pozícióját. Horthy és Kádár személye, mind nyugaton, mind Magyarországon megosztó párhuzam. Habár érvelése logikátlan, de mindenki számára lehetőség ad arra, hogy saját interpretációjában üsse Orbánt. Ki-ki ízlése és világképe szerint gyanakodjon.

Charles Gati egyébként az elmúlt években többször beszélt arról, hogy milyen módon váltható, vagy éppen „mozdítható el” az Orbán-kormány. „Vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt elmozdítsák”írta még 2012-ben. Ez pedig egy demokrácia-féltő politológus professzor részéről igen pikáns gondolat. Nos, ezért, illetve a kádárizmus és a Horthy-korszak összemosásáért, nemcsak Magyarországon, de minden más normális országban visszavennék Charles Gati professzori címét, de még valószínűleg politológusi diplomáját is.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger