2013. szeptember 20.

"Langyos" Gordon forró igéretei


Miután megbukott az összefogásról szóló valóságshow, mi mást is tehetnének az egymással is versengő baloldali törpepártok, minthogy ígérgetnek fűt-fát, pénzt és paripát. Azt hittük, hogy Mesterházy múlt heti „ígéret cunamiját” nem lehet überelni, de be kell látnunk: tévedtünk. A bejutási küszöb alatt nyüszítő pártocskák, miután kihajították őket a Jókai úti szoci székház ablakán, egymásra licitálva ígérgetnek, miközben Orbán mellett, egy kicsit egymást is cseszegetik. Gyurcsánytól más nem is vártunk. Az egy százalékon álló pártocskájának nincs más esélye. Ráadásul ő már bizonyította, hogy miképp lehet választást nyerni populizmussal. Aztán Őszödön bevallotta, hogy hazudtak „reggel, éjjel, meg este” – de még mindig nem tudjuk mit csináltak délben!? (Ötletek vannak ugyan, de majd kiírunk egy pályázatot – a szerk.)

Követve a szocik csapásirányát, a törpepártocskák is elkezdtek ígérgetni. Mesterházy még "csak" többkulcsos adórendszert, nyugdíj emelést, utazási kedvezményeket (Horn Gyula után szabadon), munkahelyteremtést, gazdasági fejlődést ígért a múlt héten, Miskolcon. Aztán Gyurcsány a hétvégén rálicitált. Schmuck Andor már régóta nagy mestere ennek a műfajnak. És amikor már azt hittük, hogy nincs tovább – jött, látott és győzött Bajnai Gordon! Legalábbis megnyerte a „Ki a legnagyobb populista?” című vetélkedő első fordulóját.

Pedig pont Gordontól nem vártuk volna. A szende arcú, önmagát szakértőnek, nem klasszikus politikusnak definiáló, volt libatenyészeti vállalkozó sosem volt a túlzások embere. Nagy lehet a baj, ha tanácsadói javaslatára „szakértő Gordonból” „hitegető Gordon” lett!

De mit is ígért Gyurcsány Ferenc volt minisztere?

Gordon azzal állt elő, hogy mivel sok fiatal hagyja el az országot a jobb egzisztenciális lehetőségek reményében (amiben sajnos igaza van), ezért ő lesz az, aki ezt a folyamatot majd megállítja. Méghozzá úgy, hogy minden harminc éven aluli munkanélküli számára munkahelyet teremt. Hogyan? Azt még nem mesélte el nekünk Gordon. Csak annyit, hogy lesz munka, így a harminc éven aluliak hazajöhetnek majd.

Üres populizmus a javából! A szakértő Gordont eddig nem így ismertük. Lehet, hogy tényleg be van szarva attól, hogy nem lesz meg a parlamenti bejutás? Vagy Soros Gyuri bácsi titokban megsúgta neki, hogy örökségét nem a fiaira, hanem Gordonra és a harminc éven aluli magyar ifjakra hagyja majd? Nem tudni. Mindenesetre szakértő Gordontól nemcsak mi, hanem a szimpatizánsai is többet vártak...

A populista ígérettel kapcsolatban azért jó néhány kérdés felmerül. Először is, ki fogja ezt elhinni? Ki fogja Gordonnak elhinni? Annak a simlis üzletembernek, akit miniszterelnökként, a megszorítások miatt, amelyek a fiatalokat és a családokat különösen sújtották, igencsak terheli felelősség az elvándorlásért.

Másodszor: semmi konkrétum nincs az ígéret mellé rendelve. Miért higgye el valaki, amikor nincs egyetlen olyan részlet sem, amiből ennek realitása kiderülne. Megjegyzem: ezt hívják populizmusnak. (Közben kiderült, hogy a 444.hu szennyportál picit kezd hinni Bajnainak! – Van még esély Gordon! Analfabéták, hülyék mindig lesznek, aki beszopják a populizmust...)

Harmadszor. Én elmúltam 30 éves, akkor velem mi lesz? Nekem nem kínálnak semmit? Én menjek a sunyiba, vagy Londonba mosogatni? Diszkriminál engem Bajnai programja? Gordon, nem vagy te véletlenül kor-rasszista? Korofób?

Bajnai, amikor miniszterelnökként az ország lakosságát sarcolta meg azért, hogy a jó haverja, a Gyurcsány által elkúrt gazdaságot rendbe rakja, illetve eladósította az országot az IMF felé azért, hogy megtömje-konszolidálja a külföldi bakokat. Akkor azt találta mondani: „ez most fájni fog!” Fájt is! Fájt a nyugdíjcsökkentés, a 13. havi fizetés eltörlése, a GYES lerövidítése és befagyasztása és minden más egyéb, ami miatt ma is ezrek hagyják el az országot. De most kicsit fájt az is, ahogy Gordon populista ígéretekkel próbált versenyre kelni a többi ellenzéki párttal. Nagyobbat mondani annál a Gyurcsánnyal, aki legutóbb gázsütőre küldte Gordont – egy kis tüzes szenvedélyért. Mert szerinte Gordon „langyos” politikus. Csak nem tud valami kis titkot Ferenc testvér...?

Gordon! Nem vagyunk nagy rajongóid! De baráti tanácsként mégis azt mondjuk: ez nem a te műfajod! Ebben gyenge vagy, mint az őszi harmat. Ez a verseny ezúttal és szerencsére nem nekünk, hanem inkább neked fog fájni.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger