2013. november 22.

Rezesová dudora


Sok, vagy kevés? Ezen tűnődik az ország egy része az Eva Rezesová ügyében hozott első fokú döntés után. A pernek két kulcsszereplője van: a vádlott ügyvédje, és az általa felkért műszaki szakértő. Utóbbi közös könyvet írt a bírónővel - írja újabb vendégszerzőnk, Kovács F. Cecília.

Eva Rezesovát pénteken hat év fogházra ítélték első fokon, ráadásul kiengedték házi őrizetbe (a bulvárlapok szerint Rezesné már korábban kinézett egy szép, pesti luxuslakást). Akit elkerül a bulvárszellő: Rezesová a tegnapi ítélet szerint négy ember halálát okozta tavaly augusztusban, amikor begyógyszerezve, ittasan, hátulról belehajtott az elé kikanyarodó Fiatba. A Fiat négy utasa szörnyethalt, míg Rezesová fején „kis dudor” keletkezett. A nő a kiérkező rendőrnek még azt mondta: „elaludtam”, majd három és fél hónappal később előállt egy sokkal kerekebb írásbeli vallomással. A szlovák nő védelmét az ország egyik legjobb ügyvédje, Novák Péter látja el, és mindenképpen jól dolgozott. Szemben a tárgyalási napok többségét csendben végigülő ügyésszel, Novák végig aktívan szerepelt, s megszerezte a védelemnek az ország talán legelismertebb műszaki szakértőjét, dr. Melegh Gábort. Utóbbinak kulcsszerep jutott. Ő volt az, aki korábban még összeférhetetlenség miatt visszautasította az áldozatok hozzátartozóit, de akkor, amikor a szlovák milliomosnő védelme kérte fel ugyanerre, már nem voltak ilyen aggályai. Megmagyarázta pálfordulását, s a bíróság el is fogadta az érvelést. 

Egyszer Melegh doktor mögé is kanyarodik majd egy BMW...
Szakelemzésében aztán kimutatta, hogy nem Rezesová, hanem a Fiat - már halott - sofőrje volt a hibás, hirtelen előzése miatt elkerülhetetlen volt a baleset, főleg, hogy Rezesovát még a szemközt közlekedő autók fényei is zavarták. Melegh betoppanása után az ügyben meghallgatott szakértők közül ketten korábbi álláspontjukkal szembehelyezkedtek, s Melegh "pártjára álltak". Ezeket a szakvéleményeket a bíróság végül nem is vette figyelembe, ugyanis meg sem tudták magyarázni, miért is jutottak teljesen más végkövetkeztetésekre ugyanazokból az adatokból. (Tragikomikus jeleneteket adtak elő a bíróságon). Melegh végül nem csupán rájuk volt hatással, a bírónő ítéletében ugyanazt mondta, amit korábban Melegh említett: elkerülhetetlen volt a baleset. Az ítélet szerint a Fiat sofőrje is hibás volt. Nem mellékes, hogy a bírónő közös könyvet írt Meleghgel Közlekedési büntetőjog címen. Ebben amúgy nincs semmi büntethető.

További érdekesség, hogy a bírónő a vádlott büntetlen előélete, gyerekei és állítólagos egészségügyi problémái miatt hozott enyhe ítéletet (pikkelysömör). Azt viszont nem említette, hogy R. írásbeli vallomásában végig valótlan dolgokat írt, azt vallotta, a vodkát a baleset után itta meg (nem igaz), a kábítószer csak a gyógyszer miatt került a szervezetébe (hetvenötszörösét vette be a bírónő szerint az egyszeri adagnak), s a sebességhatárt betartotta (jelentősen túllépte). Volt élettársa szerint R. indulatos személyiség, aki többször is elmenekült részegen száguldozni, otthon hagyva gyerekét. Nem mellékesen egy viperát találtak az autójában a baleset után. Tényleg ilyen egy jó anya? A volt élettárs szerint nem. (Ugyanezt a költői kérdést tette fel korábban a bíróságon).

R.-t a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentették, annak ellenére, hogy egy tanú szerint már korábban is le akarta szorítani az útról az őt "felhúzó" Fiatot, amelyet feltehetően meg akart fegyelmezni. Annak ellenére is, hogy bebizonyosodott, részegen, begyógyszerezve száguldott. Nem is először. Sokak szerint gyanúsan enyhe ez az ítélet, az áldozat egyik hozzátartozója azt mondta: egy átlagember nem úszta volna meg ennyivel. Így vagy úgy, további jó hír a Rezes-családnak és a kassai polgároknak, hogy Rezesová már három év múlva szabadulhat (a büntetésből egy évet már letöltött, két-harmad után elengedhetik), s a másodfokú döntésig mindenképpen házi őrizetben, azaz egy belvárosi luxuslakásban marad. Ott tölti majd a karácsonyt a szeretteivel. Ki tudja, egy ilyen tehetséges ügyvéddel talán el lehet húzni a jogerős döntést egy darabig. Esetleg még három évig? És akkor Rezesová szépen átsétál majd budapesti lakásából a kassaiba, s megígéri, hogy soha többet nem fog részegen száguldozva kis autókba hajtani hajnalban.

Addig marad a hála: Rezesová pénteken magyarul köszönte meg a bírónőnek az ítéletet. 


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger