2013. augusztus 5.

Így nem fogtok választást nyerni


A magyar baloldal Baldrickjainak időről-időre van egy remek terve az örök jobboldali hitbizományok meghódítására. Néha ezért elutaznak Erdélybe turistáskodni, rácsodálkozni, ahogy román létükre zemberek beszélni magyart, máskor Szűz Mária országának nevezik a Köztársaságot, udvarolgatva egy picit a katteroknak, hátha végre egyszerre lép majd Hegyvidék a Váci úttal és a Vörös Csepelre a Budagyöngye felel neki. Havonta egyszer bejelentik a paradigmaváltást (nekik paradigmáik vannak), miszerint mostantól néppárt vagyunk és azt is képviseljük, akik a hátuk közepére nem kívánnak minket. Harmadik út meg miegymás, ha Angliát képes két cikluson keresztül megszopatni ezzel Blair, akkor nekünk is menni fog. Aztán ennyiben maradnak. Sőt! Mintha mostanában a hagyományosan baloldali értékvilágú csoportokat (rétegeket?, osztályokat?, mittomén) is igyekeznének elidegeníteni maguktól, mint a proletariátust a terméktől a marxizmusban. Vagy valami ilyesmi. 

Kampány van és a legjobbat akkor lehet kampányolni, ha nem csak pozitív üzeneted (több pénct a zembereknek) van, hanem ellenségképed is. Okos emberek szerint a Fidesz legnagyobb találmánya, hogy a kuruckodásra mindig hajlamos magyaroknak ellenségképet kreált a nemzetközi intézmények személyében, hogy kiélhessék protestszavazói kényszereiket (oké, ez szerintem is vicces elmélet, de hipotézisnek elfogadom), így hát fel kell mutatni valami versenyképes gyűlölnivalót.

- Na, várjál! Ki a fenét lehet gyűlölni? Négerek alig vannak, én speciel egy darabot nem ismerek, meg őket amúgy sem szabad! Legalábbis nemzetközileg nem javasolt. Ötlet? - dobta fel a kérdést miután nagy nehezen lenyelte a száraz pogácsát és kihajolt a művirág takarásából az ideáltípusos szocialista. - Valaki mondjon már valamit! 

- Van egy remek tervem! - suttogta a bal vállán ülő eszdéeszes kisördög, aki rendszerint csupa olyanra veszi rá, amit nem is tenne magától. - Basztassuk a bunkó focistákat és a mocsok devizahiteleseket! Aki pénzt költ a focira az szar ember, mert miattuk éheznek a gyerekek, a devizahiteles meg a saját hülyeségét fizetteti meg másokkal. Egyszerű mint a szög! Még a hülyék is megértik!

- Na, várjál má'! Nem arról volt szó, hogy nincs ingyenebéd? A focistás dolog rendbe' van, mert azok annyit lengetik a válogatott meccseken a nemzeti trikolórt, hogy legszívesebben közibük hajítanék egy Cohn-Benditet a családi szektorba, ahol gyerekek is vannak, de ezt a éhezéses dolgot nem tudom összerakni. - fogalmazott meg egy tőle szokatlanul hosszú gondolatot az ideáltípusos szocialista

- Pedig egyszerű. Gyerekkel és kutyával még mosóport is el lehet adni, a szocialista pártot is sikerülni fog. Pláne éhező gyerekkel. Ez nem ingyenebéd, hanem választási kampány. Ráadásul ellenzékből, amikor fejben költjük csak a pénzt. Érezned kellene a különbséget! A szerencsétlen hülye Lendvai Ildi, ha emlékszel még rá, a lélegeztetőgéppel jött mindig. Azzal számolt. Szerinted hogy nézne ki Bajnai vagy Mesterházy egy halom lélegeztetőgép között? Hülyén, igaz? Képzeld el ugyanezt gyerekekkel, pláne éhező gyerekekkel és úgy, hogy Cohn-Benditet kitakarja egy villanyoszlop. Ugyehogy. Ebből már lehet plakát! A Live Aidekre is mennyi pénzt összekalapoznak mindig idősödő popsztárok, hogy vehessenek fegyvereket belőle a fekete-afrikai diktátorok. Csak mutatnak egy csontsovány etióp fiút egy légyrajzás közepette ebédidőben és máris nyílnak a bankszámlák.  - válaszolta a bal vállon ülő kis eszdéeszes. - Ráadásul kevesen is vannak, mármint a focisták, tehát nyugodtan lehet őket sértegetni. Számold ki. A pályán vannak huszonketten és a cserepad plusz szakmai stábbal együtt sincsenek ötvenen. A közönséget meg hagyjuk, mégis ki megy ki ebben a negyven fokban? (Piréz is otthon sírdogált tegnap a Kispest - Pápa meccs alatt - a szerk.)

- Hahóó, de ne feledkezz meg az otthon, a tévé előtt ülőkről vagy a Nemzeti Sportot vásárló futballszerető prolikról se. Azok szeretik a focit, akkor is, ha elégedetlenek a minőséggel. És az, ha a laza orbánozás, felcsútozás, stadionozás átmegy a "minden focista bunkó"-zásba, akkor az kontraproduktív. Ugye, ismered ezt a szót? Veszélyes terep! - szólt bele a beszélgetésbe ekkor a másik bal vállon eddig csendben figyelő, Brezsnyev szemöldökű, NKVD egyenruhás kommunista kisördög, aki mindig váltogatja a kinézetét, csak a szemöldököt nem.  - A legjobb az lenne, ha a fociellenes fröcsögést meghagynánk az E14 fizetett hirdetéseket közlő Index, 444!4, HVGonline triásznak és a Cinknek, aki mindent átvesz tőlük. Azokat úgysem olvassák a prolik és mi a devizahitelesekre koncentrálnánk inkább. Az volt a másik ötlet, nem?

- Jogos felvetés! - szomorodott a bal vállon ülő kis eszdéeszes, aki nem váltogatja a kinézetét, csak mindig más vállakra ül.  - Foglalkozzunk a devizahitelesekkel! Őket te sem szereted, igaz? - fordult a másik bal váll irányába.

- Nem hát! Ők a kelet-európai burzsoázia megtestesítői! Hitelt felvevő gyanús elemek. Sztrájktörők és sötétben bujkálók. Olyanok, mint a szatócs, akitől rendes kapitalista híján el kellett venni a boltját! - borzolta össze a szemöldökét a másik bal vállon ülő kis kommunista, aki most teljesen érthetetlenül testhez simuló búvárruhára váltott és szamurájkontyot tett a fejére a tányéros sapka helyett. 

- Nem lesz egy így jó, mégsem! - szólt ismét közbe az ideáltípusos szocialista meglepően intelligensen. - Mi nem mondhatjuk, hogy mindenki egye meg a saját főztjét és menjenek inkább aludni a híd alá vagy az erdőbe! Nem maradna szavazónk. A mi álláspontunk, hogy egy ember nem tehet semmiről, kizárólag csak a körülmények, illetve a társadalmi determinációk lehetnek hibásak, amelyek orbánviktor gyűjtőnéven találhatóak meg a szakszótárban. 

- Csak látszólag antagonisztikus ellentét - csempészte vissza a nyugalmat és a marxizmust a beszélgetésbe a Brezsnyev szemöldökű kisördög, aki ezúttal megdöbbentő módon Gandalf fehér, de valamiért flitterekkel is gazdagon díszített köntösében pipázott a másik bal vállon olcsó dohányillattal árasztva el szobát. - Mint mindig, most is a társadalmi munkamegosztáson van a hangsúly. Emlékszel rá, igaz? Az E14 fizetett hirdetéseit közlő Index, 444, HVGonline nyugodtan sajáthibázzon' és tanuljanaklegközelebbpénzügyezzen', mi meg közben megvádoljuk a kormányt, hogy nem akar segíteni a zembereken. Matolcsy úgy őrzi a malacperselyt, mintha bármit is számítana néhány tízmilliárd. Többet is vertünk el völgyhídra és síkságba fúrt alagutakra! 

- Hmmm. Kicsit bizonytalan vagyok. - gondolkodott el ma már harmadszor az ideáltípusos szocialista. - Az indulatokat fel tudjuk korbácsolni, de mi lesz, ha kiderül: tulajdonképpen egyetlen formációra kell szavazni, amely mégsem képes egyszerre hitelesen képviselni mind a két álláspontot? Pláne, mert kizárják egymást. Nehéz dolog a duplagondol, nem mindenki kapta meg a szükséges képesítést a pártiskolában. 

- A rohadt életbe! - toppantott mérgesen egyszerre mind a két kisördög. - Miért nem lehet szavazók nélkül működtetni ezt a kurva demokráciát?!!44!! És mi még Erdélybe akartunk menni kampányolni! A saját szavazóinkat sem fogjuk tudni megtartani! Hát tényleg ennyire ostobák lennék, mi összefogott baloldaliak, haladók és demokraták?


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger