2013. augusztus 27.

Nem közvélemény-kutatást, választást kell nyerni!


Nem közvélemény-kutatást, választást kell nyerni! – hangzik a magyar baloldal utolsó reálpolitikusának egy már elfeledett intelme az utókor számára. De a horgyufai pragmatizmus rég odalett, földet, harmadik utat, gyuriferit hordtak rá. Vágyakkal és ösztönökkel vezetik a darabokra hullott élcsapatot önjelölt elsőtitkáraik. A Bajnai például rögtön közvélemény-kutatást szeretne nyerni választás helyett, fülét hátracsapva egy utolsó, elkeseredett vágtába kezdett a miniszterelnök-jelöltség felé, hátha le tudja gyorsulni az ismét meglepően érett politikusi teljesítményt felmutató, a kezdeményezést visszakézből ártalmatlanító, de lakóhelyét még nem megmutató Mesterházy HajdúPétert.

Mire a levelek lehullanak, el kell dőlnie mindennek, az ellenzéki együttműködés keretét tartalommal, gondolattal és személyekkel kell feltölteniük, ha valós eséllyel akarnak ráfordulni 2014-es hajrára. Legalábbis nem árt, ha időben kijelölik, melyik szerencsétlen jelenti be a 2014-es vereséget és mond le az aktuális párttisztségéről (ez Bajnai esetében kisebb áldozat, mivel nem visel semmilyen tisztséget). Így volna illendő, ha egyszer az évezred csatájának, a jó és rossz végső, epikus összecsapásának harangozták be.

A jóérzésű baloldali állampogár’ is szeretné, ha a főszereplő kiválasztása olyan simán menne, mint az új Batmen/Bruce Wayne casting. Nekik egy ilyen Ben Affleck formátum is megfelelne, csak ne az Orbán, aztán majd megszeretik, megszokják az emberek is. Legvégül a megnyugodó SzanyiKapitány is tesz rá lájkot két osztályharc között, egy feltúrt mellékutcáról sajtótájékoztatva. De valaki legyen már, aki elől 2014-ben fejvesztve iszkolhat el  Orbán az embereivel és a mutáns harcimajmaival egészen a grazi elmeszanatóriumig. Aki lehetővé teszi, hogy 2014-től ismét a progresszív szakirány dolgozhasson egy tökéletesre csiszolt elmélet megvalósításán, legfőképpen egy gigahitel felvételén a baráti ájemeftől.

De a narancsosbukta odaégetésére hiányzik a konszenzusos recept. Mindenki másmilyen zárókövet tenne közös vágyaik boltívének középtengelyébe. Összeesküvés-elméleteket szívesen gyártó kollégánkkal, Boogiemannel szemben - aki továbbra is meg van győződve az ún. Banai-brand szocialista tervezéséről – mi, a Toronyház elemzői műhelyében kizártnak tartjuk a megegyezést, a közös listában összeforrt haladást. Közvélemény-kutatás, előválasztás, Unicum-Kupa, snóbli csak az érdeklődő úri közönségnek szól. Kötelező kűr, ahol a két Egyeske elmutogathatja a saját megoldását és a másik ketteske visszaminősítésének indokait, mert egyik sem vállalhatja fel nyíltan, hogy szarik a közös listában indulásra. Így hát délelőtt-délután felosztásban nyilatkoznak, ismertetnek,javasolnak: Bajnai Egyeske szerint az egyetlen lehetséges és győztes forgatókönyv, amikor a ő a liberális és bizonytalan választókat megszólítva hozza a kormányváltáshoz szükséges hiányzó szavazatokat a Mesterházy Ketteske által szállított fegyelmezett szocik mellé. Mesterházy Egyeske szerint meg ő hozza a fegyelmezett szoci szavazókat, akiket ki kell egészítenie Bajnai Ketteskének a liberálisokkal és a bizonytalanokkal. Sok különbség nincs a kettő között, csak az Egyeske és a Ketteske személye. Na, izé, lécci-lécci, ne csináld máááár! A frankót nyomd, ne a gizdát! – kábé itt tartanak hónapok óta. Ki legyen a sisakdísz az az ellenzéki összefogáson.

Ebbe a végtelen ciklusba dobta be hétfőn Mesterházy Fodor Gábort és Gyurcsibohócot, SzanyiKapitány meg az osztályharcot. Úgy tűnik - bár ennyi értelmet nehéz feltételezni a szocialistákról - felismerték, hogy a liberális szavazatokat (nincs sok) az előbbi kettő is képes hozni, a bizonytalan, de szoci/libi attitűdökkel felszerelt választópolgár pedig merő fikció. Még nagyobb fikció, hogy ezeket a „bizonytalan” szavazókat majd pont egy Bajnai szállítja az Összefogásba. A protestszavazókat, akik minden kormányváltás alapfeltételei, egy jó kampánnyal bárki megnyerheti magának, bárki elhergelheti őket a fülkékig, ehhez nem szükséges másik Egyeskét igazolni. Főleg olyan másik Egyeskét, aki képes protest-protest szavazatokat is képezni minden egyes közszereplésével.

A legvalószínűbb feloldása a hónapok óta tartó küszködésnek és herecsattogásnak a két országos lista lesz. Egyéni jelöltekben könnyen meg fognak egyezni, elvégre egy alapsokaságból merítenek. Hogy melyik támogató formáció nevét írják első helyre a plakáton az édesmindegy', mert ugyanazt a tanácselnököt jelölné mind a két élcsapat. A külön indított országos listával pedig egyrészt elnapolják a problémát (bevált szocialista megoldás), másrészt a szavazatokat is inkább képesek lesznek maximalizálni. És ami a legmenőbb: mind a ketten bejelenthetik a bukást 2014-ben.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger