2015. január 6.

Áder János, a frakkos gerilla

Először is kijelenthetjük: Áder János frankón meghekkelte a médiát ezzel a talányos bejelentést megelőző bejelentéssel. A médiákok fintorogtak ugyan a dolgon, de két-három mondatnál többet nem tudtak hozzáfűzni a dologhoz, úgyhogy kénytelen kelletlen elküldték a munkatársakat meghallgatni, mit akar az Áder ötödikén korareggel. Tulajdonképpen nem is nehéz elhinni a sírásra álló bajszú köztársasági elnökről, hogy naphosszat azon kesereg a Sándor-palota magányában, hogy senki nem figyel rá. Mindenki csak a bajusza meg az érzékelés határán mozgó mosolya miatt baszogatja. 

Gondolta, akkor csinál egy ilyen vicceset…

A kritikus tömeget és értelmes mondanivalót nélkülöző újévi tünci miatt kielégítetlen libnyaf sajtó jól fel is izgatta magát előre. Még a Török Gábornak is kipirult az arca, hogy hátha az ő foglalkoztatottsága is megemelkedik, amikor az Áder majd bejelenti, hogy elege van a hisztiből, és kiírja az előrehozott választásokat. Néhány átmenetileg munkanélküli megmondóembernek, az újgenerációs Várady Zsoltinak, meg a Vágó Gábor magyar állampolgárnak, de még a lakás-előtakarékoskodást burzsoá luxusnak nevező tüncipuncinak is megizzadt a tenyere, hátha szakértői kormány lesz a vége. Oda kis ügyeskedéssel simán be lehet kerülni szájat habosítani. Az ATV egyenesen élő adásban közvetítette az eseményt, hátha Áder Goodfrienddel az oldalán szimbolikusan elfogyaszt egy SáGa-virslis hotdogot, így intve be az oroszoknak, egyszersmind üzenve a Kormánynak is, hogy az amerikai demokrácia csellel bevette a Budai Várat. És persze Gyurferi is készült, már éjjel megírta a reggeli sajtótájékoztatót szövegét a retyón, Gordi meg a tükör előtt ízlelgette a szót, megbízott szakértői-miniszterelnök.

Talán már a repülőjegyet is lefoglalta, a zoknikat meg a bőröndbe hajította.

Így viszont a sajtónak és mindenki másnak is csalódnia kellett, hiszen bár mindennél nagyobb figyelmet kapott az éghajlatváltozás, és a vele összefüggő köztársasági elnöki terv ügye néhány pillanatra, mégsem lehetett tüncizős-orbánozós ráadásnapot tartani. Ami meg ugye sokkal érdekesebb lett volna…

Kapott viszont a sajtó néhány nem várt infót arra nézvést, hogyan folytatódik a köztársasági elnök éghajlatváltozással és a víz kérdésével foglalkozó programja. A klímacsúcsok és a Budapesten megrendezett Víz-konferencia tanulsága összegződött gyakorlatilag abban a kezdeményezésben, hogy január 1-jével megalakult a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága, élén Kőrösi Csaba korábbi ENSZ-nagykövettel. Az Igazgatóság létrehozásának célja az volt, hogy kormányokon és pártokon felülemelkedve képviselje az éghajlatváltozás problémájának ügyét, és hogy diplomácia segítséget nyújthasson a Kyotói Egyezményt felváltó új, kibővült egyezmény létrejöttéhez Párizsban. Ehhez kell Kőrösi Csaba diplomáciai tekintélye, aki remélhetőleg az intézmény nevét is lecseréli idővel.

Ő jelenleg a fenntarthatósági igazgatóság igazgatója, a legfőbb Fenntartó, amelyhez fogható béna elnevezéseket az TOS-ban hallottunk utoljára.

Mint azt már korábban írtuk, 2015 valóban a változás éve lesz, és nem csak a baljóslatú feltételezés miatt az éghajlatváltozás visszafordíthatatlanságáról. Ebben az évben jelenik meg a pápa zöld enciklikája is, és Párizsban is újragondolják a szénmonoxid-kibocsátás világméretű kérdését, ill. ha ez meghiúsul, akkor annak igen árulkodó és messzemenő következményei lesznek.

És itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, amitől Áder János kezdeményezése kezd kicsit gázos lenni. Azt ugyanis meg lehet tenni, hogy a klímacsúcson Magyarország teljesítményéről áradozunk a szénmonoxid-kibocsátás kérdésében, és lehet meghívni a világ nagy vezetőit vízkonferenciát tartani, de ez így, ebben a formájában kezd túlságosan modorossá válni. Az öltönyös, fehérabroszos környezetvédelem nem igazán hiteles, ha végig az az érzés környékez bennünket, hogy Áder János tulajdonképpen a Budai Várból ereget füstpamacsokat az egyszeri népnek, azt üzenve, hogy a komáimmal épp a vízről beszélgetünk idefönt.

Hogy lesz vele némi probléma.

Áder János elképesztően fontos dolgot mondott ki, amikor az éghajlatváltozás kérdését komplex problémának nevezte. Ugyanis valóban nem csak annyi történik, hogy pár fokot emelkedik a hőmérséklet. Éhínségre, a vízért folytatott háborúra és népvándorlásra, de a hazánkat is érintő új betegségek megjelenésére, és a földművelés, állattenyésztés módjának megváltozására számíthatunk. Valamint szélsőséges időjárásra. Áder kezdeményezése valahogy mégis magánakciónak tűnik, amihez nem zárkózik fel a kormány. Ami azonban még fontosabb, az egész mindaddig gerillaharc lesz frakkban, ameddig nincs kapcsolata az emberekkel.

Az átlagmagyari ugyanis nem elégedik meg azzal, hogy a Mátrai Erőmű megoldotta helyette a környezetvédést, meg hogy milyen frankó volt a vízkonferencia. Az emberek leginkább azért csalódottak, mert mint minden, úgy a Föld tönkretevése és megmentése is a fejük fölött zajlik, holott utóbbiban igenis részt akarnak venni, ahogy az előbbiben is szerettek volna a túlfogyasztással, csak éppen az sosem volt jellemző a magyarikra. A tehetetlenség, bizonytalanság elkeseredett energiáját föl lehetne használni egy országos mozgalom létrehozásában, amely tájékoztatást nyújt az embereknek, hogy ők, személy szerint mit tehetnek és miért felelősek a jövőt illetően. Az éghajlatváltozás problémájának komplexitása éppen abban is megmutatkozik, hogy nemcsak fölfelé, hanem lefelé is hatni kell, meg kell találni az utat az emberek felé, akik számára éppen olyan fontos, hogy kormányokon és pártokon felülemelkedve, közösen állhassanak a környezetvédelem ügye mögé.


Egyértelmű, hogy a köztársasági elnök személye hagyományosan protokolláris, jobban áll neki a nemzetközi színtér. Viszont azt is be kell látni, hogy a környezetvédelem ügye iránt szinte teljesen érzéketlen jobboldali vezetés mellett ma Áder János képviseli egyedül az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket állami szinten. Fontos lenne, hogy a hétköznapi cselekvésnek is arcot, rangot kölcsönözzön.

Enélkül a munkája nagyon értékes, de egyszersmind egyre távolodó lesz a magyar emberektől. És addig meg ne beszéljünk többesszámban…

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger