2013. február 6.

Neomarxisták és anticsövi kordonok



‎- A héten alapítottunk már Orbán-rezsimmel küzdő, baloldali, érdekvédő szervezetet?
- Nem.
- Hálisten’, még csak szerda van.

Ez a párbeszéd nyugodtan elhangozhatna a valóságban is. Önmeghatározásuk szerint is baloldali, érdekvédő (civilke) szerveződéssel lassan nagyobb eséllyel futunk össze Pesten, mint Mrs. Marple egy rejtélyes gyilkossággal. A jobber trollok ugyan jól mulatnak azon az apróságon, miszerint ezek a középosztályra fókuszáló exploitation mozgalmak javarészt ugyanannak a 20-25 fiatalnak kezdeményezései, legyen szó a HaHÁ-ról vagy a Város Mindenkié csapatáról, mi azért újra megmondjuk a tutit, ezúttal a hajléktalan tematikára koncentrálva fasisztoid hajlamaink elsöprő ágyútűzét.

A héten ugyanis éppen exploitation mozgalmak splatter (a stonert az E14 elvitte) verziójával hódítanak médiafelületet és érző, liberális szíveket a srácok. Az apropóját az AB döntése és az erre reagáló csövi távoltartó kordonok szolgáltatták. Egy rendes kocsmatúrának már szerves része lett az aluljáróban kihelyezett kordonok elbontása féltotálon. Afféle bátorságpróba, a és az igazság érvényre juttatása érdekében. A válaszul megfogalmazott nyominger, rendpárti hablatyon meg jóízűen kacarászhatunk. Gól, egy-nulla a mozgalomnak.

A mozgalom tagjainak és szimpatizánsainak alapvetése, hogy az egész hajléktalan kérdésre megnyugtató megoldást találni nem nehezebb, mint birkabendőből időjárást jósolni. Csak és kizárólag a pillanatnyilag hatalmon lévő sátáni erők akadályozzák a közjó (szabadság, egyenlőség, testvériség) maradéktalan megvalósulását, a jólét hajléktalonra való kiterjesztését. Az meg huszadrangú kérdés, hogy mi is az a közjó. Mindegy.

A szociális érzékenységet ugyanakkor nem érdemes keverni a exploitation splatter mozgalmakkal. A legelesettebbekkel való törődés hagyományosan keresztény erény, a rászorulók segítése, szemben a baller hitvilággal, nem a fánszia forradalom öröksége. Legfőképpen nem a 68’-as felfordulásé, melyet roppant időszerűen sikerült most felfedeznie a modern magyar baloldaliság másodgenerációjának. Újszerűnek is csak annyiban újszerű a megközelítésük, hogy minden egyes csoport érdekvédelmét sikerült besorolni a nagypolitika alá, akár egy gellérthegyi szemétszedést is könnyedén össze tud(ná)nak kötni az Orbán megbuktatásának történelmi szükségszerűségével. Persze, ha valaha is eszükbe jutna érdemben is tenni péel a környezetünk állapotáért, a politikai zöldmarketing használatán túl.

Az  exploitation splatter mozgalmak alapvetően a társadalom és az állam szerepének a totális félreértelmezéséből táplálkoznak. Hitük szerint a társadalom tartozik a hajléktalanoknak (nem csak felelősséggel, hanem matériával is) és mindaddig kötelessége szagolni, kerülgetni a csöveseket (a társadalmi igazságtalanság bűzét) az aluljárókban és mindenhol, amíg a tökéletes megoldás nem születik az egész problémahalmazra. Hiába, a baloldal nem bír elszakadni a hagyományaitól, per definitionem, ezt nevezik egyes kultúrkörökben terrorizmusnak. Lásd ITTA többség túszul ejtését, hogy a politikai döntéshozóktól kizsarolhassanak egy felesleges, kontraproduktív és összességében megvalósíthatatlan tervet. Persze, nyilván túlzás terrorizmust emlegetni velük kapcsolatban, hisz ők alapvetően rendes, intelligens fiatalok, csak túl sok balos faszfejet olvastak. Amúgy mi mást is olvashatnának olyan tanszékeken, ahol a legfrissebb könyvbeszerzés Bourdieu, meg ahol meg van mondva nekik, hogy nem is érdemes mást olvasni, mint a frankfurti iskolából világra szart orákulumokat.


***

A valóság dramatizált bemutatása a mindennapjaink szerves része. A kereskedelmi televíziózás legújabb nóvuma, hogy a társadalmi felelősségvállalás (mi más?) jegyében naponta mutatnak be szükséget szenvedő családokat és szólítanak fel adakozásra. A hírműsoraikban. Mert egy hírműsornak mi más lenne a feladata... A szükség pedig egyenlő a "járral" a modernitásban, ahol beütöttük a konzolablakba a végtelen pénz cheat-et. Ez a neomarxizmus mélyenszántó axiomája, az új gondolat. A probléma csak az, hogy hiába vittük végig az összes küldit, nem kaptuk meg a 100 százalékot a végigjátszásban, mert csaltunk. A cheat-et meg vissza kell fizetni.

A szükség elismerése egy normális világban nem lehet egyenlő a jár-ral és nem csak azért, mert konkrétan soha nem lesz elég pénz (már hitel sem) rá, hanem mert NEM jár! A baloldal legcukibb szavazóvonzó képessége hazugságon alapul. Egyetlen egy társadalom nem engedheti meg magának, hogy semmit ne várjon el a tagjaitól, se adófizetést, se munkát, sőt, még azt sem, hogy alapvetően próbáljon meg civilizáltan viselkedni, de a szükséget feltétel nélkül elismeri.
Ha itt megállnánk a haladás ösvényén, akkor legfeljebb a méltányosság vs. igazságosság vitájával a szombat estéjüket eltöltő Lánczi Andrásba oltott Molnár Attila Károly epigonok hőböröghetnének. De a progresszió nem egy olyan egyenes, amit két pont között húzunk meg, hanem egy pont és a végtelen között. Már nem csak a szükség elismeréséről és elismertetéséről, hanem a szükségletek közterületen végzésének jogáról szól a diskurzus

Az exploitation splatter mozgalmak radikalizmusának ez a lényege. Nem elég, ha útonálló módjára fosztogatják (illetve szeretnék a progresszív adózással) a középosztályt, hanem érezzék is szarul magukat. A minimális komfortérzetet is el kell venni tőlük. Mert bűnösök. Bűnösök abban, hogy kultúrális tőkét hoztak otthonról, ami csúnya dolog. Kérdezd meg Bourdieut! Bűnösök abban, hogy fizetésükből el tudják tartani magukat és a munkahelyükön kötelező napi penzum letudása után nem az önkormányzathoz igyekeznek segélyért, hanem plusz órákat fektetnek saját vállalkozásaikba vagy a második melójukba. Kérdezd meg a HVG-ét! Ilyet csinálni kizárólag Londonban dícséretes, hazai pályán szigorúan kapitalista kizsákmányolás. És bűnösök abban, hogy felelősséget közösségükért, családjaikért, barátaikért, kutyájukért éreznek és nem a penetráns bűzt árasztó, dolgát maga alá végző csöves iránt. Azokat legszívesebben bottal piszkálnák le a buszról. 

***

Amerika a világ legszabadabb országa, mindenki maga dönti el, hogy él!” – minimum százszor hallottuk ezt a legtipikusabb amerikai mondatot, kötelező tartozéka a mindenkori beiktatási beszédnek, de egyáltalán nem tudjuk mit jelenthet. Vagy jelentett valaha. Mert a klasszikus mondat valahogy így folytatódott: „Mindenki saját szorgalmával, becsületével, munkájával dönti el, hogy szegény lesz vagy gazdag!” Nyilván, mint minden ideáltípus, ez sem állja meg a helyét a valóságban, de messze vonzóbb gondolat, mint a mindentingyenmindenkinek társadalmi homeopátiája. 


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger