2013. február 22.

Bajnai, a kókler harctéri szanitéc


Sokan várták, hogy Bajnai Gordon gazdasági programot hirdet. Megtette. Ám a nyilvánosságra hozott anyag deklaráltan mindössze egy vitaindító összeállítás. Mondván, hogy annyira kiszámíthatatlan a helyzet, hogy csak akkor tudnak majd konkrét számokat mondani, ha kormányra kerülnek. Amikor viszont kormányon volt, mitöbb ő volt a kormányfő, akkor azt mondta: válsághelyzetben ne várjanak tőle pontos diagnózist és hibátlan munkát. "A válság óráiban a beavatkozás olyan, mint a harctéren a szanitécé. Márpedig a szanitéc nem éppen plasztikai sebész. Ha amputálni kell, nem kezd el tűnődni. (...) Nem finomkodik" - érvelt a válságmenedzser, a páratlan zseni (ahogy önmagáról híreszteli.) De térjünk vissza 2013-ba! Szóval Bajnai Gordon „szakértő” egyesülete a HaHa (Haza és Haladás Egyesület, vagy nem?), ezek szerint annyira mégse szakértő, hogy pár évre előre tudjon tervezni.

De azért lássuk, kik is dolgozták ki ezt a programot! Ott van Felcsuti Péter, aki bankszövetségi elnökként asszisztált a lakossági devizaeladósodáshoz. Nem mellesleg ex-munkásőr, és nem tartja forradalomnak 1956-ot. Ott van Oszkó Péter is, aki a Malév csődbe jutása idején volt Bajnai pénzügyminisztere – később pedig a konkurens cég, a Wizz Air igazgatóságában dolgozott. Nem mellesleg a Hajdú-Bét Rt. könyvvizsgálójaként is tevékenykedett. A nézőtéren pedig ott ült Vértes András mosóporügynök is, aki amúgy a GKI független vezérigazgatója és szakértője.
 
De mit is tartalmaz a program?

·         Meg kell szüntetni az egykulcsos adót. Oszkó Péter 2008-ban még úgy nyilatkozott : „Az egykulcsos adó radikális és azonnali megoldást nyújtana... A pozitív hatásokra ezzel együtt a régióból már több példa hozható fel.”
 
·         Újra bevezetnék az adójóváírást. Szintén Oszkó Péter mondta azt 2008-ban, hogy „az adójóváírás rossz hatékonysággal működik, nem fenntartható, ki kell szűrni az adórendszerből a hatékonyság javítása és a feketegazdaság elleni törekvések érdekében.
 
·         Bevezetnék az adóalkotmányt. Tordai Csaba, Bajnai volt államtitkára a HVG-nek korábban arról beszélt, hogy „teljes alkotmányjogi nonszensz, hogy az adórendszer szabályaiban a mindenkori kormánypártnak a mindenkori ellenzékkel közösen kelljen döntenie.”
 
·         Teljesíteni kell az eurócsatlakozás feltételeit. Bajnai 2009-ben azt nyilatkozta, hogy akár megszorítások  árán is bevezette volna az eurót 2014-ben.
 
·         Szűkítenék a családi adókedvezményeket, miközben csökkentenék a vállalati különadókat. Ugyanez a terv szerepel az MSZP és a DK programjában is.
 
·         Minden közbeszerzési szerződést nyilvánosságra hoznának az interneten, és átláthatóbbá tennék a költségvetést is. Kérdés, hogy miért nem tett így Bajnai Gordon, amikor kormányon volt?
 
Ez volna a szakértő kormányfő új programja? Na, ne vicceljünk már… 
 

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger