2014. augusztus 19.

Ceterum Censeo: Désijaninak mennie kellett

Lehet kéne valami tünti – akár a Norvég Alap terhére -  a svejci nagykövetség előtt? Vagy kefírrel dobálni az épületet és fagyis dobozokban virágokat kihelyezni? A Népszava tulajdonosa ugyanis hétfő reggel kivágta a lap két főszerkesztő-helyettesét, illetve - anyagi okokra hivatkozva - miatt másik három újságírót is munkaügyi központokban kérte a reggeli kezdésre. Úgy tűnik, hogy a svájci bejegyzésű tulajdonos szép lassan elzárja a pénzcsapokat, az ezeréves Népszava (vagy mi van a fejlécen?) pedig végleg megszűnik. Mi pedig nyeljük a könnyeinket…

A hírt egyébként elsőként azt egyik érintett, Dési János szellőztette meg. Imigyen tárulkozott ki a FB-n: „Kedves barátaim, az élet úgy hozta, hogy 18 év után elhagy a Népszava. Nehéz, de legalább izgalmas évek voltak. Most jönnek az új kalandok.”

Ugyan a szövegből jól kiérződött, hogy a Népszava mondott fel Désinek, mégis: órákig izgulhattunk, hogy mi is lehet a távozás valódi oka. Főleg, hogy a poszt alatt a Népszava azon száma volt látható, amely még anno üres címlappal jelent meg, tiltakozva a magyar kormány állítólagos függetlensajtóellenes lépései miatt. (Azért az agitprophoz ért ez a Dési gyerek; látszik, hogy nem ma kezdte a szakmát! A szöveg alatti fotó ugyanis beindította az augusztusban is hírre éhes perverz netes közvélemény fantáziáját.) De végül, a 168 óra segített ki minket. Nincs lóvé a Népszavánál. Ez az oka a leépülésnek leépítésnek.

Dési tényleg nem mindennapi figura. A népszavis főállás mellett szorgalmasan atévézett (Arcélek, Újságíróklub, Fórum, Civil a pályán, Jam, stb. című korszakos műsorok arca volt évekig), mikor úgy döntött beleszeret Gyurcsány Ferencbe és ezzel ki is lép a nyilvánosság elé, kockáztatva ezzel a szakmai becsületét és a jól fizető állását. 2011-ben, miután úgy szólalt fel a Demokratikus Koalíció megalakulását ünneplő rendezvényen, hogy azt előtte nem egyeztette le a munkaadójával, az ATV vezetése elzavarta. Most pedig a Népszavától kell mennie szegény Désinek. Pedig évek óta „nagy sikerrel” írja a publicisztikáit, amelyeknek végén mindig a Ceterum Censeo: Orbánnak mennie kell! –szöveg volt olvasható; akkor is, ha csak az volt a baj, hogy berúgott egy gárdista, vagy éppen nem esett az eső.

Mindenesetre tény, hogy mivel Désijani nyomta a legharciasabb orbán-bashinget, ezért az ő elbocsátása csakis függetlensajtóellenes dolog lehet. Egy ballert nem lehet csak úgy kirúgni a munkahelyéről…

Sőt! Tönkremegy az egész Népszava? Hol itt a sajtószabadság?

Mielőtt bárki megrémülne, vagy Brüsszelig szaladna lihegve, hogy tiltakozását fejezze ki, érdemes megnézni, hogy ki a többségi tulajdonosa a Népszavának. Ugyanis az nem ad több pénzt.

Ha a hivatalos adatokat nézzük, akkor a Népszava Lapkiadó Kft. többségi tulajdonosa egy svájci cég, név szerint a TGD Intermedia SA. Akkor menjünk hát a svájci nagykövetség elé üres transzparensekkel és tiltakozzunk a sajtó elnyomása ellen? Nem, semmiképpen sem. Ugyanis nem ilyen egyszerű a helyzet. Bódis Andrásnak, a Heti Válasz egyik újságírójának köszönhetően közismert, hogy a svájci cég valójában nem is svájci, csupán „svájci bejegyzésű”. Magyarországon pedig Dávid Gyula ügyvéd, egykori szoci képviselő jegyzi. Dávid Gyuláról pedig közismert, hogy Puch László ügyvédje strómanja.

A következtetés tehát levonható: a Népszava megszűnése miatt a milliárdos Puch Lászlónál és körénél kellene tiltakoznunk. A Mesterházy ellen egykor nyíltan szervezkedő pártpénztárnok jelenleg csupán a saját megyéjében kavar. Kivár. De befolyása továbbra is meghatározó.

A kérdés az, hogy milyen érdekek fűzik a sértett pénztárnokot és üzleti körét ahhoz, hogy a Népszava tönkremenjen?

A Népszava vezetői egyébként maguk beszéltek arról nem is oly régen, hogy a többségi tulajdonos nem fizet, illetve hogy pénzt kunyeráltak kínjukban az MSZP-től is. Június végén Láposi Elza, a kiadó ügyvezető igazgatója mesélt a problémákról és jelentette be, hogy a többségi tulajdonos kiszáll. Továbbá elcsacsogta, hogy a baloldali pártok sem képesek támogatni őket, „az MSZP is azt közölte velünk, hogy miként tavaly, úgy idén sem tud hozzájárulni a működésünkhöz”. Kis pártnak kis sajtó kell, most elég nekik egy Népszabadság...

Ceterum Censeo: Désinek mennie kellett!



© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger