2013. június 8.

Rytkó elvtársnő jelenti...


Messze, igen messze kitolódott az ingerküszöbünk ügynök ügyekben. Egyre kevésbé lepődünk meg azon, amikor az egyébként megújulni készülő baloldalon főszerepet vállaló, önmagát a „demokrácia őreként” jellemző személyről derül ki, hogy egykor a kommunista diktatúrát védte. Jelentett, vagy besúgott. Már nem hányunk akkorát, mint mikor Horn Gyuláról kiderült, hogy pufajkás volt; vagy mikor Medgyessy Péterről, hogy D-209 fedőnéven jelentéseket írt. No azért van kivétel, ami miatt öklendezni kezdünk. Rytkó Emília felbukkanásán mi is megdöbbentünk és felbukott a vacsora is.

A Bajnai-féle összefogás nemrég jelentette be, hogy igazi szaktekintélyeket kér fel alternatív választási bizottság megalakítására. Az Együtt 2014 szerint ugyanis csalás várható majd a Fidesz részéről, így szükség van objektív, semleges szakemberekre. Ebbe a csapatba került be a már nyugdíjas korú Rytkó Emília, kinek társaival az lesz majd a dolga, hogy ellenőrizze a 2014-es választásokat, illetve vigyázzon az egyébként törékeny demokráciára. Igazi fiatalos lendület, ahogy Bajnaiék ígérték!

Rytkó Emília 2002 nyarán tett esküt, az akkori Medgyessy-kormány belügyminisztere, Lamperth Mónika előtt, hogy az Országos Választási Iroda (később Bizottság) vezetőjeként a hazáját és a demokráciát fogja szolgálni. „A mi kutyánk kölyke” - mondhatná a baloldal, hisz a Megyessy-, majd a Gyurcsány-kormány alatt is vezetőként dolgozott. És mindjárt botrányba is csöppent. Először irodavezetőként, majd elnökként is mindent megtett azért, hogy a 2002-es választások szavazócéduláit minél előbb semmisítsék meg és ne történjék meg a jobboldal által kért újraszámlálás. Pedig megérte volna. Az akkor felmerült esetleges csalásoknak gyorsan pontot lehetett volna a végére tenni. Meg lehetett volna nyugtatni a közvéleményt. Lehetett volna demokrataként is viselkedni, kedves hányingert keltő Emília!

Rytkó egyébként később is balra húzott. 2006-ban megakadályozta a Fidesz által kezdeményezett szociális népszavazást – a vizitdíj, a tandíj és társai ügyében. (összesen 7 beadvány volt). Az emlékezetes népszavazást csak azért lehetett később megtartani, mert az Alkotmánybíróság felülbírálta a Rytkó vezette testület elutasító határozatát. Ebben a kérdésben sem járt el demokrataként, kedves nagy tekintélyű, gyomorforgató elnökasszony!

Aztán nyugdíjba vonult. Zsíros mellékessel (és itt csak a pénzre utalunk, mielőtt megsértődne a csinos elvtársnő), mint tanácsadó. Bajnai viszont ismét felfedezte benne a demokráciát-féltő, tisztességes és objektív szakembert. Visszahívta a közéletbe. Felkérte, hogy legyen tagja annak az alternatív választási bizottságnak, amelynek feladata, hogy árgus szemekkel figyelje majd a Fidesz csalásait 2014-ben. Az előéletéből sejthető volt, hogy ismét melléfogott a megújulni akaró Együtt 2014 párt, de hogy ekkora bakot lőnek – senki sem gondolta volna.

Ugyanis Hankiss Ágnes kutatásaiból kiderült, hogy a nagy demokrata őrző-védő, akár a testalkatával is óvó Emília bizony besúgó volt a 80-as években. És éppen az akkori ellenzéki, demokratikus értelmiséget figyelte és jelentett. 1982-ben, éppen Hankiss Ágnes tartott a fiatalság helyzetéről egy előadást a Jókai Klubban, amelyről „Ritkó (sic!) Emília elvtársnő” a következőket jelentette: „Hankiss Ágnes az előadást ellenséges, ellenzéki hangnemben tartotta meg”. Értsd: a kommunizmussal ellenséges hangnemben!

A levéltári bizonyítékokat egyébként a nem éppen jobboldali értékrendű ATV honlapja le is közölte. Így minden tagadás hiábavaló. Eközben a Magyar Hírlap oknyomozó riportsorozatában arra is fényt derített, hogy bizony nemcsak erkölcsi, hanem szakmai aggályok is felmerülnek az egykori besúgó, majd mszp-s kormány által megbízott választási szakértő és hatósági vezető esetében.  Ugyanis minden létező hivatalból eltűnt az önéletrajza. Hogy van -e diplomája, azt csak sejthetjük, hisz amikor jelentett, akkor a tartótisztje szerint a „Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemének levelező tagozatán” volt valamilyen vezető. Nincs pontosítva milyen vezető. Mindenesetre nem éppen a legjobb referencia. Sem szakmailag, hisz a 80-as években még nem voltak szabad választások; sem erkölcsileg. Bár számunkra már az is röhej, hogy ilyen marxista „foxi-maxi szak” egyszerre volt esti és levelező tagozat is, ami ugyebár igencsak gyengécskének tűnik. De elég volt Medgyessynek, elég volt Gyurcsánynak, akiket szépen kiszolgált és most elég Bajnainak is. Mert jó elvtárs.

Mi meg meglepődünk, majd elmegyünk hányni egyet. Mert ez már tényleg gyomorforgató! 

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger