2013. április 30.

Bokros Lajos in da house



Lehet-e betelni azzal a múlt heti hírrel, hogy pártot alapított a csomagos. „Őszinte politizálás” szlogennel, Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) néven. Az egykoron Horn Gyula jobbkezeként, a magyar családok nyakát szorongató Bokros Lajos, Pusztai Erzsébettel, a renegát MDF-es képviselővel; Cselényi Lászlóval, a Duna TV korábbi, pénzeket elsípoló elnökével; a volt MSZMP-s, ma brüsszeli alkalmazott Kajdi Józseffel; és az elbutulás jeleit mutató Pálfy G. István újságíróval vágott bele ismét a politikába. 

A szocialistából szabadelvű konzervatívvá átvedlett hazaáruló kissé meglepő lépésre szánta el magát. Bár amióta az MDF megszűnt, a jogutód JESZ pedig lapátra tette, egyfolytában azon agyalt, hogy miként lehetne helyzetben maradni. De mégis: Miért pont konzervatív pártot alapított? Hogy talált ehhez hűséges pincsi kutyákat? Egy ilyen „terhelt” nevű alak mit keres egyáltalán ma a politikában? Ki fog erre szavazni?

Bokros jogilag az Európai Parlament MDF által bejuttatott képviselője. Bár érthetetlen, hogy mikét lehet az, mikor az MDF már nem létezik. A jogutód JESZ pedig arra kérte, hogy adja vissza a mandátumát. Amit bajszos-Bokros, elveire hivatkozva, nem tett meg. Mert a mandátum Európában is a személyhez kötődik. Így az őt kijuttató párt, vagy annak jogutódja, hiába szeretné visszahívni, nem tudja. Szép kis színjáték ez. Veszi fel az eurót, miközben mocskolódva szidja az Orbán-kormányt és a pártja már rég kizárta.

Legutóbb odáig vetemedett, hogy az Európai Parlamentben, a Konzervatívok és Reformerek nevű jobbközép frakció nevében azt merte mondani, hogy „a Fidesz a kommunista alkotmányfelfogáshoz tért vissza”. Miközben a tét az, hogy vajon számíthat -e a közeljövőben politikai, vagy gazdasági büntetésre Magyarország az unió vezető intézményeitől. Hazaárulás a javából. 

Miért gondolják úgy, ha nem is sokan, hogy Bokros Lajos lesz a megfelelő politikai vezető, aki arra hivatott, hogy a szabadelvű konzervativizmust képviselje Magyarországon?! Habár a mellette ülők sem most jöttek le a falvédőről.

Pusztai Erzsébet mindig ügyesen helyezkedett. Megfelelő időben lépett be az Antall József vezette, amúgy kiállítható „nő hiányban” szenvedő MDF-be, majd jó érzékkel hagyta ott őket 1996-ban, hogy alapítója legyen az MDNP-nek. Aztán az Orbán-kormány idején vissza az MDF-be, meg sem állva az egészségügyi minisztérium államtitkárságáig. Aztán mélyrepülés a széteső pátjával együtt. Dávid Ibolyával, hol szemben, hol mellette – ahogy az éppen az érdeke megkívánta. Talán most dönt először rosszul a mindig jól helyezkedő politikusasszony. Mert Horn Gyula egykori minisztere mellett lojális alelnökként egyelőre nem számíthat nagy politikai karrierje. Hacsaknem – ahogy a folyosói pletykák szintjén már hallható – Bajnai összefogása felé tartanak.

Cselényi László művészember. Filmrendező. Ilyetén módon, mikor a Gyurcsány-kormány idején kinevezték a Duna TV elnökévé, érthető, hogy nem foglalkozott a pénzzel. Csak az érdekelte, hogy minél több minőségi műsor készüljön. Hogy a produkciókat legyártó külső cégek telephely nélküli alvállalkozókat bíztak meg, akik újabb fantomcégekkel szerződtek és hogy az így kialakult láncolatban elillant majdnem 1 milliárd forint – nyilván szintén elkerülte figyelmét. Hisz az ő aláírása csak az első szerződéseken látható. Cselényi csak naivan örült a legyártott műsoroknak, miközben az adófizetők pénze folyt ki a Duna TV ablakán. Persze, mi meg nyilván majd elhisszük neki. Mint ahogy azt is, hogy csak az ő nagyvonalúságának köszönhető, hogy nem érvényesítette a Gyurcsány-kormány időszakában született munkaszerződésének egyes részleteit, így csupán 50 milliós végkielégítéssel mondott le, nem sokkal azután, hogy egy Fideszes kurátor lenyomozta az elfolyó pénzek nagyságát 2010-ben. 

De ki tudja, hogy hová tette az eszét az a Pálfy G. István, aki mostanság nemcsak újságíróként, hanem egyetemi tanárként is tevékenykedett, mikor Bokros mellé állt? Néhány hónapja még a Népszabadság hasábjain hiányolta a Fideszből a szabadelvű konzervatív ideológiát, most meg Bokros Lajosban talált rá? 

Talán Kajdi József a legkevésbé kakukktojás a történetben. A jogász 1989-ben még az MSZMP-t képviselte a Nemzeti Kerekasztal Tárgyalásain. Alkotmányossági ügyekben. Ma pedig Bokros Lajos fizetett alkalmazottja Brüsszelben. Azaz megélhetése múlik a bajuszos politikus karrierjén.

Nagy kérdés, hogy ki fog még Bokros mellé állni? És persze talány az is, hogy ki a fene fog szavazni arra, aki egykori csomagjával milliókat tett tönkre? Ki támogatja azt, aki a Horn-kormány tagjaként, a forint 9%-os egyszeri leértékelésével próbálta az importot felpörgetni, aminek következtében történelmi mértékben csökkent az átlagbérek reálértéke? Akinek köszönhetően egy évig valóban volt Magyarországon tandíj. Aki megszüntette a fogászati ellátás ingyenességét. Aki gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra jogosultak körét szűkítette, majd minden családtámogatást lenullázott. És aki valóban felemelte a nyugdíjkorhatárt.

Talán csak azok, akik látták nemrég a bunkó Hajdú műsorában táncikálni...

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger