2014. november 27.

Horváth András számításai szerint háromféle ember létezik: aki egyetért vele, és aki nem


A héten, ha minimálisan is, de végre megmozdult valami a Horváth András által „kirobbantott” hálózatos ÁFA-csalásos és korrupciós ügyekben. A Schiffer András kipréselte vizsgálat eredménye és a Pestisrácokon közölt interjúrészletek után nyugodtan kijelenthető, a kitiltásokra is magyarázatként dobott rendszerszintű NAV-os korrupcióra egyetlenegy bizonyíték nem volt soha. Voltak spekulációk, meg véleményem szerintek és munkahelyi pletyik. Hogy ez tökéletesen egybevág a Toronyház egy éve az ügyben képviselt szakvéleményével, az csak egy örömteli mellékszál, de aki ezekre föl alapított szövetséget, szervezett utcai tüntetéseket, folytatott hecckampányt a sajtóban és meghurcolásokat követelt, nos, nekik most illenék bocsánatot kérni, vagy – megidézve egyik szónokuk retorikai csúcsteljesítményét - elhúzni a picsába.

Axiómaként ismételgette a sajtó, hogy a NAV nem lehet képes lefolytatni egy alkalmazott munkájának a revízióját egy hétvége alatt, de Horváth Andrásnak fél délutánjába sem telt az 1200 oldalas vizsgálati jelentés teljes körű kiértékelése. Emellett valahogy elsiklott mindenki. Ahogy eddig is megszokhattuk. A világ legokosabb adóhatósági dolgozója szerint, micsoda meglepetés, teljes mértékben megalapozatlan a jelentés.

Mert? Csak.

Pedig ha valami megalapozatlan volt, az pont az ő félresikerült nyomozgatásai eredményeképpen megfogalmazott korrupciós rágalmak. Hogy ő máshogy vélekedett a saját feladatköréről, egyszemélyes hadseregként szerette volna felszámolni a rosszat a Földön, az tökéletesen megállja a helyét egy közepesen bárgyú hollywoodi film hatalmasokkal harcoló kisember-típusaként, vagy egy pszichiáteri esettanulmány alanyaként, de erre fel korrupcióval átszőtt, politika játékszerré vált adóhatóságról beszélni sima meseszövés.

A NAV most nyilvánosságra hozott jelentésében a lehető legegyszerűbben cáfolja a Horváth András és a köréje szerveződő korrupcióellenes csipet-csapat legfőbb állítását: Nem állítottak le vizsgálatot a gabona-vertikumban. Innentől meg hiába lebegtetik a gyanút, ha nem történt leállítás, akkor a leállítás mögött sem húzódhat korrupció. Cipőt a cipőboltból bonyoláltságú tézis ez. Horváth András a saját maga által kitalált - egyébként téves - vizsgálati módszertant szerette volna követni, utasítási jog nélkül utasítani a kollégáit, betekintési jog nélkül nézegetni az 51-es adózókat, felhatalmazás nélkül különösen védett személyes adatokat magával vinni a vacsorához otthonra.

És akkor a Korrupcióellenes Szövetség sajtótájékoztatóján pacsit adtak egymásnak, mert végre elindult Horváth András ügyében a nyomozás, köszönhetően a "fokozódó nemzetközi nyomásnak". Valamit nagyon nem fogtak fel. Éppenséggel az általa elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban indult eljárás, az ÁFA-csalásokkal nélküle is foglalkozott a NAV.


De ha valamiben tényleg súlyos károkat okozott Horváth András elszabadulása, a NAV hitelessége és az adómorál mellett, az nem más, minthogy az adóhatóság működésével szemben megfogalmazott jogos kritikákat ezentúl képtelenség lesz a kormány vs. ellenzék narratíván kívül tárgyalni. Pedig a NAV messze nem működik normálisan, az adózási szabályaink kb. betarthatatlanok. A kisadózókat vesszőhiba miatt a csődig büntetgetik, képtelenség legálisan foglalkoztatni, közben követhetetlen logikával engednek el versenytársaknál jogos megállapításokat. A 27 százalékos ÁFA miatt meg Európa összes idesereglett bűnözőjével vívnak egy megnyerhetetlen háborút.

Persze ezek nehezebben skandálhatóak egy tüntetésen.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger