2013. október 28.

„Mi nem fogunk világtörténelmet írni…” – Kuncze Gábor, 2013. október 23.


Hát így nem is… De mondjuk ezt egy Kunczétól nem is várnánk el. Ehhez az kevés, hogy a Mackó eljárogat a Gyuriferiékhez főzni, hogy közösen megalkossák a baloldali összefogás receptjét. Ki is főztek ők valamit 23-ára, ami nekik fincsi volna. Kuncze azonban egyaránt tehetségtelen szakács és politikus, mert egyáltalán nem érti a baloldali dilemma lényegét, így többiek elhúzódtak a kondértól. Kriptaliberális barátunkat egy rendőrakadémiai idézettel szeretnénk a tévelygésből helyrebillenteni: Kivételesen a rossz segget nyalja, kedves Mauser!”

Korábbi posztunkban is utaltunk rá, hogy a baloldal szélesebb palettát kínál jövőre a választóinak, lesz MSZP, meg PM, meg E14, meg DK, meg a Liberálisok, meg a Szociális Unió, meg a Magyarországi Szociáldemokraták, meg az LMP, ha addigra elkurvul. Ez a sok pártocska (mínusz LMP) október 23-án azért gyülekezett össze, hogy arról beszéljenek, amit nem akarnak igazán megtenni. Most erre az összefogás dologra gondolok, mert a méltó ünneplés alanyi jogon fel se merülhetne bennük. Nehéz is lett volna elképzelni például a Mesterházyról, hogy 56’ témában érdekelt, mikor néhány napja még Naésgyula szobrot avatott a székházban. Nem. Ezen a szerdán mindenki a saját összefogás-verzióját ismertette a nagyközönséggel, de csak Gyuriferi gondolta úgy, hogy meg is szavaztatja a nézőket, akik spontán skandálást küldtek emelt díjas SMS-ek helyett. Csak értelme nincs sok ennek az egésznek, mert hiába az összefogás, ha közben elveszik a baloldali szavazók választási lehetősége, az alternatíváé, amit elvileg a szoci pártok és szervezetek külön-külön képviselnek.

Fondorlatos Kuncze Gábor a felszólalásában hosszan érvelt az összefogás módszertanáról, a közös listaállításról, listavezetőről. Csakhogy, ha mind összefognak, semmi sem fog változni, mert az összes vezérecske ugyanaz maradt, aki volt. A baloldali szavazó számára mindig lesz valaki, aki kilóg a szegfűcsokorból. Ugyan ki lenne az a közöslista-vezető, akinek az arca olyan áthatóan sugárzik a megújulástól, hogy elvakítsa fényével a szavazót, és ne vegye észre a körülötte sötétlő régieket. Kuncze expozéját emiatt könnyű lefordítani: nekünk jóarcú, esetenként jószándékú baloldali balekok kellenek, akik megválasztásuk esetén az aktatáskában becsempészik a baloldal nemszeretem politikusait a Parlamentbe. Ezzel bízta meg őt a Gyuriferi főzés közben, hogy dumálja meg a tömeget a mentelmi-jogáért. Viszont ez az elképzelés a többieknek nem igazán lenne jó…

A baloldali pártocskáknak láthatóan nincs igazi programjuk. Illetve a kormány az orbánváltás a programjuk, semmi más. Szerdán sem azon egyezkedtek, hogy mit is akarnak másként, hogy hogyan lehet a különböző választási programokat egybecsiszolni, mert azok nincsenek. Hanem arról, hogy hogyan lehet az egymás számára vállalhatatlan embereket egybemontázsolni összefogás címén. Milyen legyen az ültetési sorrend, hogy ne verekedjenek össze, miközben a tanárnéni másfelé figyel.

Mesterházy jól érzi, hogy valakinek ki kell maradnia az összefogásból, különben az hiteltelen lesz. És nagyon is jól tudja, ki a kóró, akit ki kell tépni a csokorból. Eredetileg azzal a gondolattal állhatott fel a színpadra, hogy „ha nem akarjuk ezt most is elbaszni gyerekek, akkor nem szabad összefogni akárkivel… A vállalhatatlanokkal nem… Az elkunczésodott, lejárt szavatosságú Ferivel biztos nem. Meg a Gordival sem. Illetve a Gordival igen, de a szoborkéselős Dopemannel nem”. És már vette volna a levegőt, hogy ezt virágnyelven elővezesse a tömegnek, amikor megbeszélés szerint elkezdték skandálni az „ÖSSZEFOGÁS!”-t a gyurcsányisták… A picsába - gondolta Attila - most basszuk el gyerekek, most basszuk el… Aztán mégsem merte elmondani az őszintét


Mégiscsak jó húzás volt ez a Kuncze a Gyuriferi részéről… Ők így ketten most meghekkelték az eddig kitalált fékezett habzású egybeborulást. Hiába osztogattak szét 10.000 tollat az összefogók. Hiába találták ki már a módszert is, hogy ki-kinek fogja kölcsönadni a tollat a szavazás napján, ha kormányt Orbánt akarnak dönteni. Mert az egyszeri baloldali szavazó kezében megremeg majd a penna, ha arra gondol, hogy miért is fog ő szavazni. Hogy ez a korlátozott összefogás ér-e valamit. Hogy kiből kér, és kiből volt neki is elege, az lényegtelen, mert a kunczeizált Gyuriferi és a gyuriferizált Kunczegabi már elültette a kétkedés magvait. Ezért nem fognak azok a tollak világtörténelmet írni, még akkor sem, ha a Viktornak is pusztán annyi üzenete volt 23-án, hogy össze kell fogni! A baloldal ellen. Itt sincs sok választás, egyelőre nem látjuk a meghirdetett célokat, amiért érdemes lesz majd szavazni menni 14-ben. De a Viktor legalább konkrét. Remélem a Piréz, vagy a Mongúz hozott nekem is tollat. Hátha lehet azzal mégis történelmet írni. Vigyorogva. Jobb kézzel.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger