2013. október 22.

Hantosi hanta boy? - válasz Miért Rigónak


Hantosi hanta boy? Itt A keszegek védelmében… írtakkal kapcsolatban a tárgyilagosság kedvéért érdemes az „ellenfelet” is meghallgatni. Érem másik oldala, miazmás. Aszongya itt a Tutiblogon a kolléga, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nem kapott újra állami földet haszonbérbe, pedig hát frankón biogazdálkodtak: „nem középiskolás fokon” ahogy a költő mondja. Ám a rossz csúnya NFA (Nemzeti Földalapkezelő Szervezet) pályázatán mégsem nyertek területet. Ha nem vagyunk manicheisták, érthetőbben szólva jakobinusok, még érthetőbben: tudjuk, nem fekete-fehér a világ, akkor árnyaltabban közelítjük meg a sztorit. Hallgattassék hát meg a másik fél is! 

Íme, ez jelent meg az NFA elnökével készült HVG-interjúban 2013. október 17-én: „Sebestyén Róbert szerint a kishantosiak pályázatának sikertelenségében fontos szerepet játszott, hogy amikor átvette az NFA az állami földek kezelését, a Kishantosi Nonprofit Kft-nek 28 millió forint haszonbérleti díj tartozása halmozódott fel, melynek a megfizetése jogerős bírósági határozattal esedékessé vált. Két lehetősége volt az NFA-nak: vagy felszámolják a biogazdaságot, ugyanis a bírósági döntés következtében nem volt fizetőképes, vagy megállapodnak és hagyják, hogy a szerződés végigmenjen. Az NFA, miután a legfőbb célja, hogy a magyar állam bevételei befolyjanak, végül a részletfizetési megállapodás mellett döntött” – mondta Sebestyén Róbert, hozzátéve, hogy az NFA végrehajtó szervként nem mérlegelhette, hogy egyébként mi állt a bírósági döntés hátterében. Sebestyén szerint az NFA most is csak azt nézheti, hogyan biztosíthatóak megnyugtatóan az állam bevételei. „Márpedig egy magántulajdonos sem adja oda olyan haszonbérlőnek a földjét, akivel egyszer már pórul járt, és bírósági úton kellett kikényszerítenie a haszonbérleti tartozást.” 

Aztán a bejegyzésben megdicsőült, hantosiak mellett melldöngető exfideszfrakciós Ángyán Józsefről sem csak Dózsa György meg Florian Geyer jusson eszébe az embernek, „a világ nem fekete-fehér” mélyfilozófia jegyében. Csapjuk fel a 2013. október 3-i Magyar Narancs című balliberális hetilapot, kukkantsunk bele Gőgös Zoltán MSZP-s parlamenti képviselő, volt szocialista agrárállamtitkár olvasói levelébe: „jól együttműködünk földügyekben” – írja Ángyán Józseffel kapcsolatban. Felmerül a kérdés: a volt fideszes államtitkár most akkor egy hantosi hanta boy? Mert úgy tűnik, a baloldallal jópofizik, akik a nagybirtokot védik, miközben a kisgazdaságok darabontjának mundérjában feszít? 

A zöldbárókat pátyolgató posztkommancs szegfűsök (lejárató)kampányfilmjének sztárja lett, holott a kisvállalkozások prófétájaként beszélget a „madarakkal” – á lá Szent Ferenc. Mert madárnak néz minket, az biztos. Talán érdemes lenne komolyan venni a Kormányportálon megjelenteket: A mostanáig - kizárólag - a Kishantosi Nonprofit Kft. által művelés alá vont birtokon az új földhaszonbérleti szerződések megkötésével a jövőben többen is lehetőséget kapnak az agráriumban való boldogulásra. Az új haszonbérlők, a korábbi támogatás fejében folytatják majd az agrár-környezetgazdálkodási tevékenységet. 

Szóval józanul meg kellene fontolni az ellenérveket is.

Iron Mémem

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger