2014. február 25.

Minden összefügg mindennel, kivéve ha nem


Óriási lehetőségek rejlenek az idei választási kampányban. Végre valami kis izgalmat, egy kis szokatlant és meglepőt csempésznek a pártok a szürke kis életü(n)kbe. 2010 az unalom kampánya volt. Egyik oldalon az elkúrtátok 4-5 változatával, a másik oldalon meg a nem is, vagy annyira azért nem, ti meg nácikok vagytokkal. Idén viszont minden más, a kampány jobban teljesít. És csak most kezd beindulni.

Fél-egy éve teljesen máshogyan képzelték 2014 elejét a pártok, főleg az ellenzék. Főképpen gazdasági témákra akartak koncentrálni, faszán matolcsyzni végig, és hirdetni az unortodoxia bukását. Csakhogy egy rendkívül gonosz világban élünk és ez a szemtelen unortodoxia képes volt és működött. Nyilván mögé lehet nézni annyira, ahol már találunk kedvezőtlen adatokat, de a felszín, ahonnan a legegyszerűbb kampány-kompatibilis üzeneteket fogalmazzuk, ott egyre kevésbé nyerő az ortodoxiát népszerűsíteni, mert arra elég mondani egy Görögországot. Tessék, azok ortodoxok, meg amúgy is, azt működik valami?

Szerencsére gyorsan megkötötte a kormány a megállapodást a paksi beruházásról, és azóta másról sincs szó. A CÖF-ös bohóc semmi ahhoz a kreativitáshoz, amit a libnyaf eddig felmutatott atom- és oroszügyben. Az elmúlt 3 hétben szorgalmasan gyűjtögettem a legviccesebb megszólalásokat. Most ebből következik egy kis összefoglaló.

Bajnai belefutott rendesen a paksi bővítésbe. Szemtelen hírtévések előkotortak egy 2010-es videót, amiben éppen a paksi televíziónak nyilatkozik a bővítés fontosságáról és az idő sürgetéséről. Ekkor, 2010-ben, még 10-12 év múlva szeretett volna működő blokkokat, ráadásul a Világbank-hitelből, sokkal szarabb konstrukcióban képzelte el a beruházást. Gyakorlatilag PPP-ben, de hát ez náluk a szakértő mellett a másik durva fétis. Persze ő nem is szakember, ami abban is megnyilvánul, hogy szerinte a gátak ekvivalensek a hűtőgépekkel, tehát bármikor revideálhatja az álláspontját. Holnap lehet megint akarja majd a bővítést. De ez a buta arcú és fejű hülyegyerek tényleg képes volt arról beszélni, hogy ha nem építenek Paks mellé még egy gátat is, akkor 30 fokos lesz a Duna vize. Mi? Hogyan? Konkrétan nem létezik olyan technológia, amivel ilyen vízhozamot rendesen fel lehetne melegíteni, a gát meg nem hűtőgép. Stirlitz csak bunkernek nézte a hűtőgépet és belőtt egy sorozatot, mikor felkapcsolt a villany, de ő nem akart soha miniszterelnök lenni. Bajnai már volt, meg akart most is, és félő nem tett le végleg erről a szerencsétlen ötletről.

Viszont megszólalt a szakértő is! Az ellenzéki kampányt egy kicsit értelmesebben vivő (néhol értelmes, egész mondatok) 444!!!! büszkén mutatta be a nagyközönségnek a nagybetűs szakértő urat (nem írom ki nagybetűvel, hülyén néz ki), Ősz Jánost a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Tanszékéről, aki roppant tudományosan leplezi le, miért őrültség a paksi beruházás. Nálam a beharangozónál beindult a vészcsengő, habár a BME kinyomta, mint átlagos dúvad a reggeli ébresztőt. Kár volt. A szakértő úr – a saját szintjén – még a Bajnainál is hülyébbnek bizonyult. Az első bekezdése rögtön a haladó retorika csúcsa. „Paks II irracionális közbeszédéhez azért kívánok hozzászólni, hogy az elmúlt 30 év energetikai tévedéseit (Bős-Nagymaros, a földgáz-felhasználás jelentős növelése) ne ismételjük meg. Illúzióm nincs, a magyar társadalmat (politikát, médiát, humán értelmiséget, közvéleményt) a szakmai szempontok nem érdeklik, csak az, hogy a hozzászólás a jobb- vagy baloldal érveit igazolja részben vagy egészben.” Igen, Ősz János képes volt azzal kezdeni egy tanulmányt, hogy ő mennyivel különb mindenki másnál, meg aztán itt a függetlenértelmisi fog megszólalni, nem a politikus. Ha mást nem is, azt megtanulhattuk az SZDSZ 20 évnyi közéleti garázdálkodásából, hogy aki függetlenként pofázik bele a közéletbe az csak szocliberális visszhang lehet.

Pillantsunk bele a szakértő úr szakértésébe: Ősz János két fő tételt fogalmazott meg a paksi beruházás kritikájaként. Az első szerint azért ostobaság, mert nem modern európai technológia (PWR), hanem szar orosz (AES) épülne. Ez a mondat kb. akkora hülyeség, hogy Szalacsi a fasorban sincs a vízbűl veszik i a zokszigén-nel. A PWR az nem fejlett és európai (kicsit hiányzott a független, de annak atomreaktor esetében nincs értelme), hanem nyomottvizes. Ennyit jelent. Az AES márka, amit a Roszatom épít, az is PWR, azaz nyomottvizes. És ez a barom nem csak tanít az Energetikai Tanszéken (állítólag), hanem elmegy turnézni a számlatömbjével a médiában, mint szakértő úr.

A másik csodálatos megállapítása, hogy a Paksra tervezett blokktípusok alkalmatlanok menetrendtartásra. A hozzám hasonló fogalmatlanok kedvéért egy kis magyarázat: Két típusba soroljuk az erőműveket. Van alaperőmű és van menetrendtartó. Az alaperőmű folyamatosan tolja ki a zsinórt, a menetrendtartókat meg a csúcsfogyasztások idején kapcsoljuk be. Haverom kisfia, aki most lett kiselsős, ő megértette. Azt is átlátta, hogy egy kibaszott drága, de folyamatos és olcsó működésre képes erőművet nem akarunk kapcsolgatni, mert egyrészt nem lehet, másrészt nem éri meg. Azt mondta, hogy ez olyan, mint a kerti lámpa és budilámpa. Az kertben megy folyamatosan egy gyenge, energiatakarékos izzó, amit ha kapcsolgatnánk, többe lenne. A budiban meg egy éles fényű és nem tartós. Szóval menetrendtartó atomerőművet nem építünk, amiért repülni sem metróval akarunk.

Minden összefügg mindennel – szokta mondani Józsi bácsi, mikor a szomszéd asztalnál túl hangosan beszélgetnek politikáról, mert hát neki is van véleménye, és hát demokráciában élünk. Sőt, egy demokráciában nem csak elmondhatod a véleményedet, hanem kötelezően el is kell. Ha nincs, akkor különösen! A 21. század az értelmetlen pofázás százada.

Az ilyen minden összefügg mindennel legcsodálatosabb megjelenésre a Véleményvezér névre hallgató, didaktikusan bajnaista szabadnépfélórában blogban található. Ők, versenytársaikkal ellentétben a paksi bővítést már összehozták a szovjet expanzióval. Szerintük Putyin vissza akarja szerezni a közép-európai gyarmatokat és ezért épít blokkokat. Sőt, tulajdonképpen a paksi bővítésnek köszönhető az, hogy a Berkut szarházijai belelőttek a Kijevben tüntető tömegbe. Paks 2 egyenlő világháború, ahol mi szokás szerint rossz oldalra álltunk.

Az írás kiváló példa arra, hogy kell téves helyzetértékelésből hibás következtetéseket levonni. Ukrajnával foglalkoztunk, illetve kollégáim foglalkoztak eleget, nem ismételném meg az állításaikat. De az, hogy Ukrajna most került bele a szovjet expanzióba, egy akkora ROFLMAO, hogy Bajnai hűtőgépét és Ősz János katedráját is zárójelbe teszi. Ukrajnában, némi széljobb színezéssel, ugyanaz a két oligarchikus csoport vívja a háborúját, mint az önállóságuk óta bármikor, és mind a két csoport egyetlen tevékenysége, hogy a nyugatra folydogáló orosz szénhidrogén megvámolja/részét ellopja. Azaz, mióta Ukrajna létezik, az orosz érdekszféra része. Nem bonyolult ez, legalábbis a körúton kívül 100 emberből 100 felfogja.

Arról, hogy a Kaiju most Putyin markába vezette az országot, még beszélni is felesleges. Üzlet az üzlet, a prostitúció meg prostitúció. Most üzleteltünk az oroszokkal, nem pedig jutalmat várunk, mert udvariasak és aranyosak vagyunk és merünk kicsik lenni. A baloldal teljes külpolitikája a konfliktusok kerüléséről és az idegen érdekek kiszolgálásáról szólt bármikor a hatalmon eltöltött perceikben. Mert ha cukik vagyunk és nem akarunk semmit, akkor jutalmat kapunk majd. Fene egy logika, de lehet csak én nem érzem a reakciós homályzóna miatt, ami körülvesz. Most viszont üzletelünk. Ez kicsit más, de lesz áramunk 2050-ben is, ráadásul a seggünk se fáj. A mimózalelkű elempések meg megszokják, mint a lausannei részecskegyorsítót is sikerült. Az se hozott létre akkora fekete lyukat, amibe belezuhan a Naprendszer, Paks 2 sem fog felrobbanni.


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger