2013. december 18.

Demokratikus receptek a Fenyőünnepre


Hát elkészült. Kapható. Kitűnő karácsonyi ajándék szeretteinknek. Remegő kezek tépik az angyalkamintás csomagolópapírt, és íme, feltűnik a kitűnő Ferenc sugárzó arca, amint az ő konyhájában ugye, főz. Ez a Feri mégiscsak ember, a kolbásztöltögető Viktorhoz képest egy kulináris szuperlatívusz. Ez a mi Ferink a konyhájában kivirul, kibomlik, mint a szegfű, sőt egyenesen átlényegül kicsi, kedves tündérkévé, szemüvegben. Ameddig a barátai megérkeznek, addig rügyezik ő, vagy bábozódik, tetszés szerint. Aztán megjön a G. Vicces Jancsika, vagy a V. Racionális Pistike, nem is baj, ha nem jól főznek, mert ők ebben a csúcsszuper, sonkagőzös konyhai demokráciában annyit tesznek bele, amennyit csak tudnak. Az Ildi például csak beszaladni, meg kiszaladni tud, de hát ő ebben jó, na.

Különös baloldali trend lesz ez, Feri széjjelfolyó politikai személyiségéből a konyhában összegyúrni valamit, hátha a választásokig kisül belőle valami, ami remélhetőleg nem bukta. A magyar választó szívéhez a gyomrán át vezet a gyurcsányi út, mert ha a politikában nem is, a főzésben miazhogy. Nagyonis. Bizonyít ez a Ferenc. (Apropó, ezúton is kösz a helytállásért Sukoró-ügyben az amcsiknál, baszod.) Ez tehát a popszakma, Feri legkésőbb februárban megy a Vacsoracsatába, meg mennek a baloldali többiek is. Egymáshoz. A Gordi is, meg az Attesz is. Sőt még a bazmegdopeman is. De a többiek mindegy is, mert a Feri lesz a Hal a tortán. Különös trend ez, és nem is látjuk még a végét a választásokig, mivel rukkolnak még elő. Lehet, hogy meg sem állnak a szakácsköny-írásnál, hanem perspektívájukat a popszakma jól bevált irányaihoz igazítják. A gyomron át, és a gyomron is túl, a választó szívéig, vagy annál lejjebb, a zsigereken át, valahová.

Ijesztő tény ránk nézve, de a popszakmában - a zeneiben - a vetkőzés dívik például mai napság. Madonna meg a Lédigyagya évek óta fehérneműben jelenik meg, de a Dian Krall, mint jazzzenész, is már csak fűzőben tudja magát eladni. Idehaza Rost Andrea pucsítva hasal legújabb cd-je borítóján. Félreértés ne essék, jó macák ők, Dian és Andrea hangja ráadásul jó, de a popszakma manapság másra kíváncsi: a testükre. Csak a politikai popszakma ne ebbe az irányba fejlődjön tovább. Mi lesz itt, ha Feriék is vetkezni kezdenek?

Mi lesz itt, ha Gyuriferi a toronyházas (nem a miénken) óriásplakátján érvek hiányában a testével hirdeti az ő demokráciáját jövőre? Az M0-s bekötőn valószínűleg a világtörténelem legnagyobb, több héten át tartó tömegszerencsétlensége. Különösen, ha fölzárkóznak a konyhacimbik is támogatni a kampányt. Nagybajúszú Kuncze Gábor például egy szál tiroli alsógatyában jódlizza majd a baloldali összefogás dalát, amihez DominaDopeman szolgáltatja majd a bazmegvokált. Bambiszemű Gordon addig oldalvást várja az összefogást, és hogy valaki végre elfenekelje szeretetből. Mesterházi szerencsére nem fog vetkőzni, az ő teste ugyanis túl prolis. Meg van egy szív a mellkasára tetoválva, benne valami hajdanvolt Julcsa, meg a Kádár János neve. És az LMP sem, mert ők annyira mások, hogy ők inkább még jobban felöltöznek…

De mi lesz, ha kiderül, hogy így lehet választást nyerni. Hogy működik a politikai popszakma forgatókönyve. Először receptköny. Esetleg valami bulvárponyva A parlament titkos zugai címmel, Szepesi Nikolett ajánlásával.

Miért nem lehet valami normális jelölttel, meg érvekkel indulni? És mi ez a receptkönyv egyáltalán…?


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger