2013. december 20.

Nemzetiségi Együttelhülyülés Rendszere


Kivételesen igaza van az ellenzéknek. Mármint a demokratikusnak. Vannak a Fideszben nemdemokraták. Itt van például Lakatos Béla, Ács derék polgármestere, aki szeretne többet voksolni 2014 tavaszán. Egyszer nemzetiségiként, egyszer simán. Míg az átlag magyarparaszt szavazata eredményez iksznyi mandátumot, ő két iksznyit eredményezne legszívesebben, akkora jelentősége van az ő odafáradásának a szavazófülkébe. Derék dolog. Egy autó, egy ember, egy kompjúter David Hasselnussnak, egy ember, minden másból kettő Lakatos Bélának. Mert megérdemli, mint szép leányok a bőrápolást.

A demokráciának van egy olyan, Lakatos Bélának semmit sem jelentő peremfeltétele, mint az általános, titkos és egyenlő választójog. Általános és titkos az egyértelmű. Mindenki választó, mindenki választható és senki nem leselkedik a vállunk felett, miközben rajzoljuk a faszt a szavazólapra. Az egyenlőt csak a demokraták (nem a demokratikusok) értik. A nemdemokraták, mint a fideszes Lakatos Béla vagy a demokratikus baloldalon bárki, nem érti. Nem értik, hogy a bonyolált mandátumszámítási képleteket mi célból készítik egyesek. Hogy a farkasréti jobbikos tanítónő szavazata miért egyenlő legyen a borsodi cigányéval. Ugyanis ettől demokratikus egy választás. Ez a fideszes nemdemokrata és a baloldali demokratikusok számára egyaránt magas.

Pár hónapja a demokratikus Horváth Aladár buzdított lincselésre az új választási törvény - szerinte - a nemzetiségek számára hátrányos tételei miatt, most a nemdemokratikus Lakatos Béla függeszti fel a párttagságát miatta. A demokratikusok és a nemdemokraták olyan szinkronba kerültek, mint a vörös csepel és a váci úttal. Nemzetiségi Együttelhülyülés rendszere.

Demokratikus Horváth Aladárnak és a nemdemokrata Lakatos Bélának (ha kilép a Fideszből azonnal demokratikus lesz) ugyanaz a baja. Az, hogy nem demokraták, ráadásul olvasni sem tudnak. A jog betűje különösen nehéz nekik (ezért is lettek bányászok). Nem demokraták, mert nem értik, hogy miért csak egyszer szavazhatnak. Hogy miért nincs olyan opció, mikor regisztrált nemzetiségi szavazóként raknak egy kövér ikszet az OCÖ/ORÖ listára is, majd áthúzódva egy másik fülkébe a pártlisták közül is választanak egy számukra szimpatikust. És nem tudnak olvasni, mert olyan dolgokat látnak a választási eljárásról szóló törvényben, amelyek nincsenek ott.

Demokratikus Horváth Aladárnak például az a különös képzete támadt, ha nem regisztrálja magát nemzetiségiként az országgyűlési választásokra, akkor soha többet nem szavazhat a kisebbségi önkormányzati választásokon. Több cikket is írt felháborodásában, hogy miket látott ő bele a papírba. Ez a mondat viszont pont elkerülte a figyelmét: "a nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartás iránti kérelemnek tartalmaznia kell annak megjelölését, hogy nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételét az országgyűlési képviselők választására is kiterjedő hatállyal kéri-e." Ha nem akar kiterjedni, akkor nem terjed ki. Habár a kötelező kiterjedés sem volna egy ördögi gondolat, hátha a kisebbségi önkormányzati választásokon nyomuló szerencselovagok, kamunemzetiségiek és házinégerek kevesebben maradnának. Szóval, ha így lenne, az sem lenne hülye dolog, de nincs így. Csak a demokratikus és olvasni képtelen Horváth Aladár buksijában.

Nemdemokratikus Lakatos Béla ezzel párhuzamosan azt látta a betűkben, hogy a cigányok, hiába szavaznak nemzetiségiként rengetegen, végül csak egy darab képviselőt küldhetnek a parlamentbe. Ezt - ha jól sejtem - onnan következtette ki, hogy a nemzetiségek listát állítanak. Az első bekerül a parlamentbe, a többi azért van, hogy kitámasszák a listavezetőt, ha le akarna esni a papírról. Szemfüles fickó ez a nemdemokrata Lakatos Béla…

Hogy a törvény orvosolja azt a több mint 20 éves mulasztásos alkotmánysértést, amely a kisebbségek számára nem biztosított alanyi jogú (vagy Farkas Flórián szavaival: autentikus - hehe) parlamenti képviseletet, ugyanakkor megőrzi a szavazat-egyenlőség elvét? Hogy a nemzetiségi és többségi szavazat is ugyanolyan súlyú marad, pont ugyanannyi részmandátumot eredményeznek, ezzel kikerülve, hogy az amúgy minden huncutságra kapható pártok saját nemzetiségi listákkal ügyeskedjenek? Ezek érdekelnek valakit? Csak a demokratákat.


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger