2015. január 22.

Mikor mégy már haza, Ándré?


A Toronyházban tegnap egy üveg Napszámos rozé mellett vita keletkezett arról, hogy tulajdonképpen mit is akar Amerika a kishazánktól. Amerika külügyi tevékenységét ájult ámulattal figyeljük, legalább is amit Hollywood kiszivárogtat belőle, az üvegpaloták forgatagában öltönyösök közt ügyeskedő öltönyösről, aki kivívja az Amerika által diktált szabadságot, akár ravaszkodás által is. A Kémjátszma, vagy a Charlie Wilson háborúja kitűnő példái annak, ahogyan Amerika a saját külügyi profizmusát látni és láttatni akarja. Az országét, ahol tudós fejek határoznak az igazság felől, komoly döntések születnek az éjszakákba nyúló kávézgatások alatt, és a táskás szemekben minden reggel egy szebb világ reménye csillan.

Ettől a romantikus álomképtől tulajdonképpen Mrs. Bell, a tegnap beiktatott, jól megebédeltetett majd megvacsoráztatott amerikai nagykövet sem távolodik el túlságosan. Bár a sajtónak nem nyilatkozott (igaz, miért is nem nyilatkozott egy frissen beiktatott és hatalmas ceremóniával fogadott nagykövet a magyar sajtónak, és miért nem üzent valamit a magyari népnek ha már két ingyen kajálást is letudott egy nap???), Miss Bell meghallgatásán gyakorlatilag képet kaphattunk arról, ahogyan az egész nagykövetségről gondolkodik. Beszédében ugyanis semmiféle konkrétum nem volt azon kívül, hogy azért érzi magát alkalmasnak a nagyköveti posztra, mert a családja elkötelezett amerikai volt, és ő is elkötelezett amerikai. Bár McCain szenátort egy igazi ostoba bunkónak tartjuk, annyiban igazat adhatunk neki, hogy Mrs. Bell kiállása semmivel sem különbözik a korábban általa menedzselt Gazdagok és Szépek szereplőitől.

Különösen aggasztó  helyzet, ha a nemnyilatkozó Mrs. Bell helyett mégiscsak Mr. Goodfriend fogja továbbra is keverni a kártyát, aki kvázi politikai kaszanovaként próbál a civil ellenzéki életben részt vevő, kompetens személyiségként megjelenni, de alapvetően mindig megmaradt a Clinton elnökről mintázott, jólfésült, HD minőségű, mindig kamerakész politikusnak, aki gyakorlatilag akárhová behelyettesíthető. Nos, Goodfriend épp azt a napot választotta arra, hogy a kiadását elutasító papírkájával vigyorogva beslattyogjon a külügyre, amikor Mrs. Bell éppen a Sándor-palotában tömte a fejét libamájjal. Nyilván üzenni akart ezzel valamit Ándré…. Ez az üzenet azonban megint valamiféle lebegtetés, utalás: továbbra sem fogtok semmilyen információt kapni semmiről sem, viszont a bajusz továbbra is össze van akasztva. Szal' húzzátok meg magatokat, mert azt csinálok, amit csak akarok.

Innentől kezdve, de tulajdonképpen alapvetően is színjátéknak tartjuk ezt az egész játékot, amit Amerika, a küldöttei, a meghallgatók és a meghallgatottak előadnak magukról. Borzasztóan képmutató a demokrácia meg a szabadságjogok állandó emlegetése éppen Amerika részéről, és az is aggasztó, ahogyan ehhez Európa is asszisztál. Milyen különös, hogy amikor Mr. Snowdentől megtudta a világ, hogy Amerika mindenkit lehallgat és megfigyeltet, akit csak tud, nem vonultak az európai képviselők és vezetők, kart-karba öltve a szabadságért tiltakozva az utcán, csak egy francia szennylap miatt. Sőt akkor sem, amikor a CIA által kézivezérelt német sajtóról borult ki a bili. Amerika rendszeresen és egyre kevésbé óvatosan avatkozik be az országok magánéletébe, mégis mindenkinek kötelessége azt hazudni róla, hogy demokratikus, szabadság-, békepárti és elfogadó, befogadó, pedig ez nem igaz.

Ezért tulajdonképpen talán egy ország nevében is kijelenthetjük, hogy végre őszinteséget várunk Amerikától. Tudni akarjuk, mit is akar, mit vár tőlünk tulajdonképpen, felejtsük el a rizsát a demokráciáról. Az ugyanis nem fog menni, hogy karbatett kézzel nézzük végig, ahogy a szélsőségesen liberális szemléletű Goodfriend, aki exkommunista liberálisoktól szerzi be információit, nem a valóságot írja meg rólunk a hazaküldött országjelentéseiben, hanem hangulatjelentéseiben egy hamis valóságot teremt, amire hivatkozva aztán a vállát vonogatva, hogy ő hazájának a politikáját képviseli, demokratikus gyógypedagógusként kobozza el a vödröt nálunk és adja oda mindenféle kváziellenzékinek. Mi nem abban az országban élünk, amit Goodfriend és a barátai kitaláltak. Az az ország kitaláció, csak egyes liberálisok fejében létezik…

A Toronyház tehát ezúton, ha nem is követeli, de nyomatékosan kéri, hogy azok, akik az új Wikileaks iratokon ülnek (reméljük léteznek!), azokat haladéktalanul hozzák nyilvánosságra. Mert, mint azt eddig megtudtuk, nem a kifejezetten baráti országként tekintett ránk Amerika. Mi pedig tudni akarjuk, hogy miért és mi a céljuk az állandó botozással. De a valóságot. Hogy amikor Goodfriend legközelebb vigyorogva ellátogat valamelyik közintézményünbe, várja ott egy addigra magyarra is lefordított és a köz számára elérhetővé tett aktacsomag. Amiben a titkos levezések szerepelnek. És akkor majd végre érdemben is lehetne Andréval beszélni. Hogy mit is akar Amerika, és személy szerint ő. És akkor biztos nem vigyorogna annyira...


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger