2015. január 16.

Mit adtak nekik a kijeviek? Sorozást!



Mintegy háromezer 20 és 60 év közötti katonaviselt vagy katonai szakképesítéssel rendelkező hadköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe Kárpátaljáról a részleges mozgósítás 2015. január 20-án kezdődő negyedik szakaszában – közölte szerdai ungvári sajtótájékoztatóján Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka az MTI szerint.

Nos, érthető, hogy Ukrajna harcol területi integritásáért, s hogy ilyenkor az állampolgárok bizony behívhatóak. A kelet-ukrajnai konfliktus megmutatta, hogy Ukrajna mint fiatal állam elég törékeny dolog, nincs igazán megszilárdult, hagyományos területe. Keleten a szakadárok szakadnának, sok az orosz, van némi lengyel, a nyugati területeket a lengyelektől és tőlünk csípték le.

Az ész nélkül való sorozás azonban nem biztos, hogy nyerő. Komolyan gondolják az ukrán hatóságok, hogy egy kárpátaljai magyar vagy ruszin tiszta szívből fog küzdeni Donyeckért, miközben nem biztos, hogy egyáltalán hazájának érzi az országot? A kelet-ukrajnaiakat segélykonvojokkal támogatják az oroszok, erre az ukránok odavisznek olyan katonákat, akikre igazából nem számíthatnak?

Elhisszük, hogy ez Kijevnek nem tetszik, de míg sok mindent megtehetne a kisebbségek asszimilációmentes integrálásáért, inkább sokféle módon bünteti őket, ha neki nem tetsző módon viselkednek. Hogy ki mit gondol és miért lelkesedik, miért nem, na hát azt nehéz lenne bárhogy is szabályozni. Nehezen képzeljük is magunk elé a Toronyházban, habár vannak vizualizációs eszközeink, amint a kárpátaljai magyar katonák vállt vállhoz vetve küzdenek Kelet-Ukrajnáért az önként katonának jelentkező nackó, szvobodás meg banderista tagokkal.

Nektek is nehezen megy? Na, egy odacsapott terület lakosai, amit ráadásul csak Kárpátokon túli izének neveznek arrafelé, azaz le se szarják igazából, az már nyugat, a hegyeken túl, ki mászik el odáig, miért másszanak át a hegyeken és masírozzanak el az ország másik végébe, amikor ők inkább Budapest felé szeretik venni az irányt?

Mit adtak nekik a kijeviek? Semmit, pontosabban azt, amit az oroszoknak, habár nem nekik szánták, de ez volt a mellékhatás. Szóval a magyarok, akik már azt se kapták az ukránoktól, amit az oroszoktól, most küzdjenek az oroszok ellen. Miközben épp a kettős állampolgárság szigorúbb ellenőrzésével és hasonlókkal fenyegetőznek az ország vezetői. Igazán bravúros politika.

Valahogy Kijev nem ismeri el még magának sem, hogy Kárpátalja körülbelül úgy került hozzájuk, ahogy imádott Krímjük az oroszokhoz, meg ahogy Donyeck fog átigazolni Moszkva fennhatósága alá. Erőszakkal, a nemzetközi joggal ellentétesen.


Így párolgott el minden szolidaritásunk, amit éreztünk irántuk a szovjet barnamedve nyomulása miatt…

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger