2014. április 25.

Fel is csút, le is csút


Spiritualitásra fogékony honfitársaink szép hosszúhétvégét élhettek meg: Feltámadás napján minden kizöldült, vasárnap Felszállott a páva (mert sajnos csak az ismétlést láttam, de frenetikus volt), és hétfőn, igen, végre megnyílt a Pancho Aréna. Hétfő óta kedvenc ballib sajtómunkásaink fáradhatatlanul rugóznak a felcsúti eseményeken. Nem is értem: ezek mind ott voltak a megnyitón?! Lehetséges, hogy Orbán Viktor személyesen hívott meg olyan nagyformátumú arcokat, mint a HVG-s Seres László vagy a 444-es Uj (Új, Ui – nem kívánt rész törlendő) Péter? Más kérdés, hogy a baller tábor az eseményt úgy éli meg, mintha legalábbis meteor csapódott volna az MSZP Jókai utcai székházába lerombolva a 2. emeletet, ahol a sokat megélt, MSZMP-címeres Toldi páncélszekrény figyelt. Pedig nem.

Csupán annyi történt, hogy egy álom valóra vált.

Jó, mondhatjuk, ez nem egy összmagyar álom, ez mégis csak a Vezérlő Fejedelem álma volt. Már ez is milyen, mi? – kérdezhetnénk kajánul a libnyaf véleményvezérektől. Még ilyet! Hogy egy embernek, pláne politikusnak legyen egy álma, egy víziója, amit meg is valósít! Nos, pedig Orbán olyan, hogy van elképzelése a jövőről, sőt a közös jövőnkről is, és ezek az elképzelések sokszor nem állnak messze a mi vízióinktól és vágyainktól. Ezért szavazunk rá, és a jövőkép hiánya miatt rühelljük a Marx-Engels-Lenins szentháromság ostobaságainak hajtogatásába belehülyült baloldalt .

Viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül az április 6. óta teljes letargiába süllyedt, és magukat csak a napi kordonbontással felvidító ballerek, az ínséges idők elő néző Újságíróklub, és a Xanaxot marékszám zabáló baloldali politikusok, politológusok kényelmetlen kérdéseit. (Az olyan, elborult elméjű hardcore Drágabulgárúr-fanok véleményére, miszerint az aréna orvosi részlege valójában OV ideggyógyászati kezelését végzi, hogy ne kelljen Ausztriáig utaznia, most nem térnék ki.)

Nézzük hát meg a baloldali óbégatás minősített eseteit!

1) Megalománia, avagy a felcsúti Ceausescu

Ugyebár egy kb. 4 000 fős stadionról beszélünk, ami egy megyei bajnokihoz sok, de egy BL/EL- döntőhöz kevés. Viszont éppen jónak tűnik egy színvonalas utánpótlás nevelő központhoz, és egy NB-I-es középcsapathoz. Itt játssza meccseit az első osztályúvá felpumpált Puskás Akadémia felnőtt csapata is, így a komplexum simán beleszuszakolható az országos stadionfejlesztési programba. (Már megint a vízió…) Ne felejtsük el, hogy az „átkosban” egy NB-I-es vidéki bajnoki meccsen gond nélkül összejött 20 000 néző, Budapesten akár 30 000 is, nem beszélve a népstadionbeli kettős meccsek 70 000-es nézőszámáról. Ha egyszer újból lesz itt jó foci, a stadion befogadóképessége karcsú lesz, emberek!

Most akkor mega vagy nem mega?

Ugyanakkor nálam hozzáértőbbek szerint az akadémiai rendszer csillaga tőlünk nyugatabbra már leáldozott, és más rendszerben gyűjtik össze és nevelik a tehetségeket, de ettől a hazai szisztéma még lehet működőképes. Éppen a napokban csapott le az egyik (majdnem) 16 éves akadémistánkra a Barcelona, és, ha jól emlékszem, néhány hete valamelyik angol csapat igazolt egy másik Puskás Akadémia által kinevelt játékost. (Egyik szemünk sír, a másik meg… inkább hagyjuk.)

A Makovecz-iroda által megálmodott aréna építészetileg valódi gyöngyszem. Orbán már csak ilyen: nyomot hagy maga után a lelkekben és az anyagi világban is. Szó se róla: ballerék szintén hagynak nyomot maguk után: gumilövedék-, kardlap- és vipera-nyomokat, továbbá sík vidéken alagutakat, és nem létező völgy felett átívelő viaduktot.

Tessék választani!

2) Lélegeztetőgépek helyett: házi focipálya közpénzből

Fogadjuk el emberi gyengeségnek, hogy OV saját szülőfalujába álmodta meg az Akadémiát és az Arénát. A születés története azért nem úgy van ám, ahogy azt Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (IDE) elnöke Orbán háza előtt kretén ha-hásokkal egyérintőzve elképzeli. Az akadémia elindítása és az első szponzorok felhajtása a legsötétebb Gyurcsány-időszakra esett. A ballib legendárium szerint, mivel mindenről, ami az országban történik, egy személyben Orbán dönt, úgy kell elképzelni, hogy Viktor ül egy ablaktalan szobában monitorok, villódzó ledek, gombok és rejtélyes karok előtt, és utóbbiak nyomogatásával-húzogatásával irányítja Hungáriát, vagy tán az egész Kárpát-medencét. Pedig a 2006-os (második) vereség után, amikor még a visszavonulás gondolata is megfordult a fejében, nem valószínű, hogy az állami pénzek lenyúlásának módszertanával szarakodott volna, hanem egyszerűen elkezdte működtetni a meglévő kapcsolati hálóját, és belevágott a Nagy Tervbe, a futballakadémia létrehozásába.

Bár kétségtelenül furcsa, hogy a telket, amelyen az aréna is megépülhetett, előbb eladta, majd néhány hónap múlva gyakorlatilag azonos áron visszavásárolta, viszont tény, hogy 50 évre ingyen az akadémia használatába adta. (A szoci vizsgálóbizottság szerint az ingatlan áron alul került vissza hozzá, mert a telekárak, megítélésük szerint a környéken az eltelt 10 hónap alatt - valamilyen rejtélyes oknál fogva, - a duplájára emelkedtek. A vizsgálóbizottság elnöke: Vadai Ágens*.)

A fél életüket ugyanabban a pulóverben és topban (Heller baby!) leélő hazai filozófusfalka valóságtól elszakadó vélekedésével szemben higgyük el, hogy volt akkora kapcsolati hálója Orbánnak, amellyel el tudta indítani, és be is tudta fejezni a projektet. A befejezéshez persze kellett még egy jó ötlet, a társasági adó (TAO) egy részének adókedvezménnyel ösztönzött sportcélú felajánlása. Talán túlságosan erőltetett volna, ha szimplán bizonygatnánk, miszerint itthon sokan szeretik a focit, és még többen lelkesednek a minőségi utánpótlás-nevelésért, ezért számos vállalkozás tolta a pénzt Felcsútba… de tudjuk, hogy ez nem kizárólag így működik. 2010 után jól jött némi szíves ajánlás, szelíd meggyőzés is a szándék mellé… khmm… ki ne szeretne jóban lenni egy miniszterelnökkel...

Egyébként a sokszor hivatkozott feljettnyugaton sem ritka, hogy egy közcélú intézményt politikusok karolnak fel, és futtatnak ki.  

3) Orbán, a felcsúti ingatlan mogul

A szoci vizsgálóbizottságtól tudjuk, hogy 2001. végén, nem sokkal Orbánék leváltása előtt Felcsút és a környék 6-7 települése részére komoly beruházási forrásokat hagytak jóvá a vízelvezetés kiépítésére. Vadai Ágensék szerint abban az évben ez kirívóan magas összeg volt. Tán Orbánék biztosra akartak menni, mert nem bíztak a következő kormányzati ciklus megnyerésében? Ki tudja? A fejlesztés ugyanakkor a köz érdekét szolgálta, és persze megnövelte a környék telekingatlanainak értékét. A becslések szerint Orbán 6 millás szántóföldje hirtelen 34 millát kezdett érni! A közműfejlesztések már csak ilyen hatást gyakorolnak a telekárakra, mit tegyünk? Bajnaiék azonnal kivitték volna offshore-ba a zsét, hogy az adózásnak még az árnyéka se vetődjön a vagyonnövekedésre. Orbán viszont nem kezdett telekspekulációba: csak várt, meglehet, talán ellátott 2014-ig is, – de az biztos, hogy 2002 után fokozatosan kezdte felépíteni az akadémiát, míg végül eljutott a Pancho Arénáig . Orbán utódai meg csúnyán megszívták, hiszen majd’ 50 évet kell várniuk, ha le akarják fölözni a telek értéknövekedéséből eredő hasznot, szegények. De, ha nem a balliberális jellembajnokokból indulunk ki, az is lehet, hogy nem is akarja senki kivenni a többletet, és az építmény újabb 50-100 évre az marad, ami volt: a magyar foci fejlődését szolgáló és a sportszeretők szórakoztatását szolgáló létesítmény, ahol mellesleg tényleg komoly szakmai munka folyik.

4) Puccos megnyitó

Megboldogult Radics Béla mondta az Ifiparkban, a Tűzkerék koncerten két Hendrix-szám között, cikizve az omegás űr-rockereket: „Itt nincs füst, itt nincs szkafander – itt csak „jeeeee” van!” Nos, Felcsúton volt füst is, jeeeee is, és szkafander helyett óriásbábuk, szóval nagy volt a felhajtás, ahogy kell. Biztosan jobban csorgott volna a nyála a HVG, stop.hu, 444, MaNcs szájtépőinek, ha, mondjuk az Orbán-család magának nyitja meg az arénát: Viktor átvágja a Lévai Anikó által tartott szalagot, a gyerekek tapsikolnak a lelátón, utána pedig Orbán belő pár gólt Mészáros Lőrincnek. De nem így történt, hanem csak eljött a FIFA alelnöke, néhány nyugger futballsztár, és élő hazai legenda!

A képeket nézegetve csupán egy esetben kezdtem erőteljes fejvakarásba, igaz, akkor egy darabon ki is hullott a hajam… A TEK diszkrét jelenléte, a DK Jugend marginális akciózgatása, az aréna egyházi megáldása – mind normális jelenség. De Polt Péter megjelenése a VIP-páholyban azért az erősen necces. Lehet, hogy a protokollfőnök úgy gondolta, őt is meg kell hívni, de Polt helyében más elfoglaltságra való hivatkozással távol maradtam volna, vagy legalább Viktor inthetett volna a szemével.

Végül az igazán fontos kérdés: lesz-e még jó foci egyszer Magyarországon? Olyan, amire nekem is lesz kedvem kimenni, mint egykor a kettős meccsekre meg a Megyeri útra, ahová ifjúsági bérletem is volt 18 Ft-ért egy fél idényre, és ahol még volt FOCI, és mindannyian kurva jól éreztük magunkat?

* Ez esetben a keresztnév nem elírás. Vélemény.


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger