2014. július 17.

Vajúdott ez EU, Junckert szült


Vajúdtak a hegyek és egeret szültek, vajúdott az EU és Junckert szült. Folytatódik az unalmas technokrata kurzus, mindez hosszadalmas, nehézkes egyeztetések után. Martin Shultz szocialista európai parlementi elnök azt üzeni a csúcstalálkozónak, hogy ha nem lesz elég nő a bizottságban, akkor az EP beint, Cameronnak meg hogy nem biztos, hogy elfogadják a brit biztosjelöltet. Juncker bejelenti, hogy meg kell menteni a jóléti államot, a szociális juttatásokat, és meg kell óvni a nacionalistáktól az EU-t, mert a nacionalizmus csak háborúhoz vezet.

Nem mondom, bátor dolog az eddigi EU-s kurzust, irányvonalat képviselni, miután épp agyonnyerte magát az euroszkeptikus radikáljobb EU-szerte. A tudatlan tömegek nem tudják, hogy lennének boldogok, és nem hallgatnak a brüsszeli falanszterben lakó bölcsek tanácsára, akik hűvös kívülállással (függetlenséggel) szemlélik az eseményeket, ötszázmillió olyan békának tekintve a népeket, akiket nem kell megkérdezni a mocsár lecsapolásáról. Oké, Juncker inkább munkahelyeket teremtene, EU-s pénzből, nem pedig csapolna, de talán a legutóbbi EP-választás eredménye és részvételi adatai épp arra mutatnak, hogy ha a bizottság meg akarná nyerni magának a békákat, akkor kevesebb melóval is beérhetnék.

Pontosabban lepasszolhatna egy csomó melót vissza a tagállamoknak, a szubszidi... szidi... szubszidiaritás, na ki bírtam mondani, a decentralizáció és regionalizáció divatos, tökeurópai jelszavai jegyében. És nem ráz öklöt a választópolgárok felé, hogy anyátok, nem értitek! Hát boldoggá akarunk tenni titeket, ezért egész nap itt molyolunk a brüsszeli üvegkalickákban, ahol az üvegházhatás miatt nagy a felmelegedés! Bírjad ki nyáron, július közepén!

Ehelyett anno Barroso bácsi arra figyelmeztette a skótokat, hogy függetlenségi vágyuk ósdi nacionalizmus, ami nem divat az EU-ban, és nem errefelé megy a világ, fogják vissza magukat, mert a végén még kívül találják magukat az EU-n, Hát, én mondom, ez pluszérv a skót függetlenség mellett, de a nacionalizmusmentes brüsszeli kerületben kuksolók láthatóan nem értik ezt. Meg azt sem, hogy a regionalizáció éppenséggel összhangban van skótok, katalánok és mások elszakadási törekvéseivel. Vagy a sokszínűség csak a nyelvben és a kajákban mutatkozhat?

Szóval nem a népekkel kéne keménykedni, hanem virítani kellene valamit ott, Brüsszelben, ha meg akarják maguknak nyerni Junckerék a népeket, és hosszabb távra akarnak maguknak még melót az amúgy kibírhatatlan brüsszeli üvegpalotákban.

Felüdülésként meg a társulat a csúcstalálkozó-szervezés előtt lemehetne szafarira a pórnép közé Portugáliától Magyarországig, megértjük, ha nem akarnak kiszállnia buszból, fotózni lehet, vadászni nem. A költségeket állják a tagállamok. Aztán jöhet a biztosok kinevezése, majd a hatáskörök visszapasszolgatása a tagállamoknak. Több szabadidő lesz Brüsszelben, több tájékozódásra, pihenésre lesz idő, s talán kitisztulnak a fejek, uborkagörbület- meg EU-szintű szja-szabályozás helyett pedig lehet néhány megmaradó témára koncentrálni, de arra rendesen.

A Brüsszelt körülölelő, Európának nevezett barbár térség fokozott biztonsági intézkedések melletti meglátogatása azonban legalább félévente kötelező programja kell legyen a birodalmi vezetésnek.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger