2014. január 6.

Mondom Bogart, nem Bajnai!


Játszd újra Bajnai! Remek alakításod örökre emlékezetes lesz a vakbelünknek. Mert derék Gordonunk új kampányfilmjében Humphrey Bogart magyar hangja a Casablancában. Nem, nem a Túl a barátságont vették elő. Az is vicces lett volna, de nem ennyire. Bajnaink érezhetően nem járt beszédtechnikára, az iskolai magyar órán is monoton mondhatta az Anyám tyúkját, mint Pelikán a Tanúban. Nézed a rövid részletet minden idők egyik legjobb és leghíresebb filmjéből, látsz egy igazi férfit és hozzá szól a Bajnai. Szépen, hangsúlyok nélkül, picsogva. Hogy lelki szemeid elől eltűnjön Bogie szeretni való markáns pacekja és megjelenjen helyette Gordonka, enyhén bordós hajfestékével, bután pislogó malacszemeivel. Innentől Szikora Robika lesz majd a Stalone magyar hangja.

Győzike Sir Laurence Olivier szinkronja lesz a Hamletben. Ehhez képest Fleto Barisnyikov volt édes kis kampánytáncával. Mától a mémgyárosok sztahanovisták lesznek, a Bajnai-stábot bumeráng effektus okán kirúgják, aki pedig unja a Sas kabarét, az nézze meg valahol, ahogy Bajnai Humphrey Bogartra rappel. Mert valaki megsúghatta a pislogó szinkronhangnak, hogy éppen most vált az évtized karikatúrájává, ráadásul önköltségen és önerőből, így sebtiben levették az internetről a remekbe szabott audiovizuális szellemi harakirijüket.

Ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy mi is lehet az eredeti cél még a teljes kudarc elérése előtt. A Casablanca egyszerre szerelmi történet és egy kiállás a nácizmus, a diktatúra ellen. Mert ez a Tiktor egy nácidiktátorelnyomó, értitek. Üzenet nem túl igazságos, nem túl bonyolult, majd csak érti, akinek értenie kell. Sajnos a probléma és a vicces öngól forrása, hogy a Bogie által játszott Richard „Rick” Blaine egy igazi bálvány. Egy férfias, kemény félvilági alak, aki nem ijed meg az árnyékától, szabad ember és lányok álma féle hősszerelmes. Itt elbukik az üzenet, mert, ahogy Schmuck Andor nem szinkronizálhatja Akhileuszt, pont úgy nem jön össze Bajnai Rickkel. Ha mindezt megfejeljük az elragadó hangsúlyokkal, a Pelikán elvtárs-féle tökéletes szövegértéssel és átéléssel, eljutunk Bajnaiék vidámra sikeredett politikai szösszenetéhez. Gratulálunk Gordon. Így tovább.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger