2013. július 4.

A hülyeség maga


Horn Gyula halotti szertartásán közreműködik a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara, valamint a Maléter Pál Rendészzászlóalj. Vitéz Szurmay Sándor (Boksánbánya, 1860. december 19. – Budapest, 1945. február 26.) magyar királyi honvédtiszt, gyalogsági tábornok, 1917–1918-ig honvédelmi miniszter, 1941-től vezérezredes. Maléter Pál (Eperjes, 1917. szeptember 4. – Budapest, 1958. június 16.) az 1956-os forradalom egyik vértanúja, katona, az 1956. novemberi harmadik Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere. Ugyanazon a napon végezték ki, amikor Nagy Imre miniszterelnököt és Gimes Miklós újságírót. 

Hát kérem, meg sem kell mondanom, hogy mi hülyeség és mi nem az. Valószínűleg nem ez a kiegyezés, nem ez a társadalmi béke. Ez csak az utolsó nonszensz egy magyar politikussal kapcsolatban. Valószínűleg nem az utolsó nonszensz Magyarország történelmében. Azt hogy a túlvilágon rákosi és szálasi együtt sétálnak, azt elhiszem. Bem és haynau biztos, hogy nem sétálnak együtt. Már ha a kedves olvasó érti, hogy mire gondolok. Miközben egyre többen történelmet képzelnek maguknak, pártjuknak vagy akárkinek, nem mintha az igazi történelmünk nem lenne elég jó. Jó az, csak meg kéne ismerni ostoba hanták helyett. 

Vinnyogtam, amikor megláttam a hírek közt Horn temetési műsorát. Igazi örkényi történet ez, egy már nem létező huszadik századról, melyben voltak bár nagyjaink, de a sötétség, a hülyeség volt a nagyúr. Nem mintha Gyula bácsinak nem lenne mindegy, ki zenél a búcsúbulin, ki mondja majd a verset, ki jön el és ki marad otthon. Mindegy neki, hogy ki látja hősnek, ki pufajkásnak, ki reformernek és ki az ország kiárusítójának. Azok, akik utálták, azok még egy utolsót röhöghetnek a partyn. Dj Horn versus Vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor & Maléter Pál. Röhöghetünk bátran, Vonnegut és az Éj anyánk el mehet a fenébe ehhez képest. És lássuk meg ebben a hírmondatocskában magunkat, a történelmünket, a magunk mögött hagyott éveket. Csak azt remélem, az én temetésemen nem a Horn Gyula emlékzenekar fogja húzni.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger